News55

Gick med bruten höft i nästan en månad

STOCKHOLM 20110822
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2017

En person föll ur sin säng på ett äldreboende i Malmö och klagade på smärtor i höften. Först en månad senare visade det sig att vårdtagaren hade fått en fraktur, visar en lex Maria-anmälan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i februari i år som vårdtagaren på äldreboendet i Malmö föll ur sin säng på äldreboendet och fick besvär med höften. Men det var inte förrän nästa dag som en läkare kom för att undersöka patienten. Läkaren tolkade patientens smärta som lindrig och beslutade att avvakta med röntgen. En månad senare visade det sig att personen trots allt hade en höftfraktur.

      LÄS MER: Dog efter fallolycka med rullator

Svårt att se skillnad på blödning, sträckning och fraktur

– Tyvärr är detta inte ovanligt. När äldre faller får de ofta frakturer, men det är svårt att se skillnad på en blödning, sträckning och fraktur. Om man dessutom har kognitiva störningar kan man kanske inte kommunicera detta till omgivningen och då kanske läkaren tror att det är en sträckning och avvaktar med röntgen, säger Inge Sernbo, chefsläkare vid Skånes universitetssjukhus (Sus), till News55.

Enligt Inge Sernbo finns det mycket man kan göra för att minimera risken för fallolyckor, men hur man gör när olyckan väl har hänt är lika viktigt, menar han.

      LÄS MER: Vårdtagare lämnades utan tillsyn – råkade ut för fallolycka

“Man kan inte madrassera väggar, golv och tak”

– Man försöker göra riskbedömningar när det gäller fall genom att sätta in olika typer av åtgärder för att minimera fallrisken. Det kan vara att ta bort snubbelhinder som trösklar, mattor och sladdar. Samtidigt kan man inte madrassera väggar, golv och tak. Det är ett ögonblicks verk. Man ska mobilisera och aktivera de äldre och samtidigt se till att de inte ramlar. Det är inte lätt för vår personal.

ANNONS

Något annat som sjukhuspersonal kan vara särskilt uppmärksam på är de äldre som kommer in och har fallit men inte fått en fraktur. På så vis skulle man kunna förebygga fler allvarligare fall, menar Inge Serbo.

– Om en person kommer in till sjukhus med en fraktur efter ett fall är det förmodligen inte första gången den personen ramlar. De flesta faller flera gånger innan de får en fraktur. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på varningssignalerna, säger han.

Den olycksdrabbade vårdtagaren fick efter många om och men en remiss för röntgen och opererades sedan. Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hade vårdskada kunnat undvikas, men till följd att personens symptom blivit felaktigt utredda har patienten utsatts för onödigt lidande.

Bättre att ta det säkra före det osäkra

På äldreboendet har händelsen både analyserats och diskuterats. Läkarna på vårdcentralen har påmints om vikten av röntgen efter att vårdtagare varit med om fallolyckor. Och enligt Inge Sernbo är det bättre att ta de säkra före det osäkra.

– Det finns alltid en stor risk för äldre att ramla. Och när det väl har hänt måste man vara generös med röntgen. Bara för säkerhets skull, avslutar Inge Sernbo till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS