News55

Gråtande barnmorska till födande kvinna: ”Kan inte lova att du och barnet klarar er”

Artikelbild
SÖDERTÄLJE 20121010
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 30 mars 2016Publicerad: 30 mars 2016

Kvinnan var på väg att föda när barnmorskan skrek "Skärp dig" och sa "Jag kan inte lova att du och barnet klarar er". Nu har kvinnan gjort en anmälan om händelsen till IVO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kvinna har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter en traumatisk upplevelse i samband med en förlossning på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Enligt kvinnan hade hon tillsammans med sin make bett om att få ryggbedövning, så kallad epidural, och kejsarsnitt men blivit nekad detta då det gått bra under hennes tidigare förlossningar. När det värkstimulerande droppet ökades drabbades kvinnan av vad hon själv beskriver som ”en konstant outhärdlig smärta”.

När kvällsskiftet gick på kom en ny barnmorska. ”Där började mardrömmen”, skriver kvinnan i anmälan och beskriver barnmorskan som mycket labil och hur hon ombads att ställa sig på alla fyra för att barnet skulle få syre.

      LÄS MER: Kvinna fick föda på sjukhusets toalett

“Jag kan inte lova att du och barnet klarar er”

”Jag gjorde så och då ställde han sig 10 cm från mitt ansikte och skrek “Skärp dig”. Jag sa att jag ville ha epidural och inte sövas. Då sade han “Jag kan inte lova att du och barnet klarar er”. Han började gråta och sade att han förlorat ett barn.”

Kvinnan beskriver hur hon drabbades av dödsångest, hur det utbröt kaos och hon i ilfart kördes till operation och sövdes. När hon tre timmar senare vaknade kom barnmorskan till uppvaket och sa gråtande ”Förlåt, du vet inte vad jag gått igenom”.

”Jag sa att han var oprofessionell och att det är jag som är patient”, skriver kvinnan i sin anmälan till IVO . ”Så otroligt respektlöst och gränslöst bemött. Han borde inte fått arbeta utan gått i terapi då han enligt chefläkare verkligen förlorat ett barn.”

ANNONS

Görel Karlsson, kommunikatör på Skånes universitetssjukvård, kommenterar ärendet med att SUS chefläkarfunktion inte tagit det av klagomålet förrän nu och man därför inte kan kommentera något ännu.

– Vi får avvakta med att kommentera ärendet tills dess att det är utrett, säger Görel Karlsson till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS