News55

Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 aug. 2015Publicerad: 10 aug. 2015

En kvinna gravid med tvillingar och vars värkarbete hade satt igång blev nekad förlossningsplats i sex olika städer. När hon slutligen fick plats på en förlossningsavdelning var det två minuter mellan värkarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnan, som hade larmat om att vattnet gått tidigare än beräknat, blev hämtad av ambulans från sitt hem den 31 juli för att snabbt komma till en närliggande förlossningsavdelning. Men det fanns inga lediga platser varken i Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala eller Västerås, det står i en avvikelserapport från region Gävleborg.

“Mamman känner panik över situationen, samt börjar få värkar”, går att läsa.

Ambulansen beslutade att köra in i garaget på akuten i Gävle för att invänta vidare direktiv. Väl inne i garaget hade mamman ungefär två minuter mellan sina värkar men ingen barnmorska kunde skickas ner. Vid det här laget fanns helikopter till Stockholm som sista alternativ men till slut gav sjukhuset besked om att mamman kunde förlösa sina tvillingar i Gävle.

Ambulanspersonal och föräldrar kände frustration inne i ambulansen, står det i rapporten som avslutas med en fråga:
“Vem har ansvar när vi inte får komma till närmaste eller närliggande förlossningsavdelningar? I detta fall även tvillingfödsel, åtta veckor för tidigt, med vattenavgång och värkarbete.”

Avvikelserapporten har mottagits av Kvinnosjukvården i Gävleborg. Ingela Högerås är tillförordnad verksamhetchef:
– Vi kommer att sätta oss ner och punkt för punkt gå igenom avvikelserapporten, följt av en intern utredning, säger hon till News55.

Att det var fullt på så många sjukhus hör inte till det vanliga, säger hon.
– Det finns alltid toppar och dalar gällande förlossningar men just därför har vi ett bra samarbete med avgränsande län, för att man alltid ska kunna tas emot. Som kvinna ska man inte behöva känna sig orolig.

Trots att det var svårt för kvinnan att få en plats på förlossningen just detta datum hade kvinnosjukvården i Gävleborg förväntat sig en mer hektisk sommar med fler barnfödslar.
– Men eftersom kvinnor kan välja fritt vart de vill åka och föda så är det svårt att veta exakt hur många som kommer föda var, förklarar Ingela Högerås.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS