News55

Gryningspyromanen: "Jag ville ställa till ett jävla liv"

Artikelbild
Två byggnader eldhärjades i Hammenhög i Skåne i maj 2011. "Gryningspyromanen", Ulf Borgström, misstänktes för att ha anlagt bränderna men släpptes i brist på bevis. ARKIVBILD.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 nov. 2016

Ulf Borgström, även kallad gryningspyromanen, misstänks för att under tio års tid ha anlagt flera bränder runt om i södra Sverige. Efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff berättar han nu om tiden innan och i fängelset, detta i en intevju i VLT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En decembernatt 2010 greps Ulf Borgström, även kallad gryningspyromanen, misstänkt för att ha anlagt en brand på Bollhusgatan i Ystad. Han dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Sedan den 26 mars i år är Ulf Borgström på fri fot och berättar i en intervju i Västmanlands Läns Tidning om tiden innan och i fängelset.

      LÄS MER: Anders Eklund för skadestånd efter misshandel

“Jag ville ställa till ett jävla liv”

– Jag ville ställa till ett jävla liv. Jag hade ingenstans att bo, polisen trakasserade mig, frivården jävlades och socialen jävlades. Det som händer då är att jag säger ifrån. Att folk blev rädda gav handlingarna mer effekt, säger Ulf Borgström till VLT.

Det var under 1990-talet som södra Sverige drabbades av en våg av mystiska bränder, och i samband med att Ulf Borgström anklagades för bedrägeri av Telia sattes deras telestationer i brand. Fem år senare dömdes Borgström till ett kortare fängelsestraff för bedrägerierna men efter att han hade blivit frigiven fortsatte bränderna, skriver VLT.

De följande tio åren drabbades Skåne av många anlagda bränder. Skånepolisen stod handfallna då Borgström gång på gång frisläpptes när bevisningen inte var tillräcklig. Det var också under den här tiden som han fick öknamnet gryningspyromanen.

      LÄS MER: SD-politiker åtalas för att ha misshandlat sitt barn

“Att folk var rädda för mig, det var en del av alltihop”

– Att folk var rädda för mig, det var en del av alltihop, säger Ulf Borgström till VLT.

När sedan Borgström 2010 greps och dömdes i samband med branden i Ystad var 17 personer nära att brinna inne. Och att polisen till slut skulle komma på honom hade han räknat med, medger han.

– Jag tänkte det skulle hända, men det spelade inte någon roll. Det är det jag menar: Det spelar ingen roll. Jag hade ju ingenting att förlora. Om hela samhället vägrar hjälpa mig med ett boende. Om alla inklusive polisen gjorde allt i sin makt för att jävlas med dig. Då förstår du att det leder till någonting som ingen har kontroll över, inte ens jag, säger Ulf Borgström.

      LÄS MER: SD-politiker blir av med vapen i väntan på brottsutredning

Tiden i fängelset har gjort Borgström starkare

Tiden i fängelset blev lite av en nystart för Ulf Borgström. Han ägnade sig åt att plugga upp sina betyg och träna. Det blev ett sätt att lättare hantera de långa dagarna, berättar han.

– Jag började träna i fängelset. Det blev ett sätt att överleva. Sitter man i fängelse så länge måste man ha någonting att göra.

Och när han ser tillbaka på allt som har hänt tycker Ulf Borgström att han har vunnit mer än han har förlorat.

– Polisen försökte äta upp mig. Jaga ihjäl mig. Sen kommer jag in där. Jag slutar röka, tränar upp mig och kommer ut som en starkare människa. Då har jag inte förlorat så mycket, säger Ulf Borgström till VLT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS