News55

Här är det risk för vattenbrist

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 08 juli 2022Publicerad: 08 juli 2022

Experter varnar för låga vattennivåer i sommar och en del svenskar bör vara extra försiktiga med sin vattenförbrukning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sommar är det risk för att det kan bli vattenbrist i 15 av 21 län i Sverige. För att vara den här tiden på året så är grundvattennivåerna lägre än normalt i stora delar av landet, rapporterar SVT. Enligt Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, så ska dem med egen brunn vara extra vaksamma. I Sverige är det drygt en miljon personer som har egen brunn. 

– De kan få problem med sin vattenförsörjning senare under sommaren. Det kan även bli problem med vattenkvaliteten – det kan bli salt i kustnära områden, säger Bo Thunholm.  

Det är inte bara mindre vattentäkter vars tillgång på vatten som hotas, utan SGU och SMHI varnar även för att större källor kan vara hotade. I fem svenska län riskerar man vattenbrist i de stora magasinen, alltså större vattentäkter där kommunalt dricksvatten ofta härstammar från.  

Vad som orsakar det låga grundvattnet i mindre vattentäkter är att sedan mars månad har det varit låga nivåer av nederbörd. Vattenbristen i de större vattentäkterna beror istället på en längre period av underskott på nederbörd.  

Enligt Bo Thunholm så beror också minskningen på årstidernas förändring och annorlunda klimat.  

– Skillnaden är att vi får en minskad snösmältning under våren, eftersom det är mer regn än tidigare under vintern. Då får vi inte den kraftiga påfyllningen av grundvattnet som vi är vana med, säger han. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS