News55

Här är dödsolyckan som ökar

Det ser dystert ut i statistiken för en viss olycka. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 31 juli 2023Publicerad: 31 juli 2023

Sommaren innebär ökad risk när det kommer till viss olycka som man kan råka ut för. På detta område är det mörka siffror i Sverige när det gäller dödsfall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet drunkningar har ökat markant i år och bara i majmånad hade dubbelt så många drunknat jämfört med förra året, uppger TV4. Totalt brukar cirka 440 personer drunkna i Sverige årligen, så det ser ut att bli ett dystert år när det kommer till den totala siffran.

– Många överskattar sin förmåga konstaterar Louise Brädde från Svenska Livräddningssällskapet vid sin medverkan i TV4.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Det kan vara många olika anledningar som ligger bakom. Men det är vanligt att man överskattar sin förmåga och inte testar inte simkunnigheten.

– Simning är en färskvara, så simborgarmärket ska man ta varje år, menar Louise Brädde.

Det innebär att man ska kunna simma 200 meter på valfritt sätt. Likaså är det bra att veta att man kan falla i vatten och hantera att få huvudet under ytan.

Slopa alkohol och mobiler

Hon konstaterar också att alkohol och fiske inte hör ihop alls och understryker att det alltid är viktigt att ha flytväst på sig om man befinner sig i en båt.

ANNONS

– När det gäller små barn är det ju jätteviktigt att bada tillsammans med dem, så man inte sitter och tittar på sina telefoner.

Det kan även vara ett gott råd att inte ge sig ut och simma rakt ut på djupa vatten, utan att hålla sig utmed bryggor och strandkanter. Likaså att ha ett badsällskap.

På frågan om var den vanligaste platsen är när det kommer till drunkning svarar Louise Brädde att det under fjolåret skedde mer i sjöar än i havet samt att fler män än kvinnor, statistiskt sett, råkar ut för drunkning.

ANNONS

– Många av platserna är på offentliga badplatser men det finns ingen bevakning. Så man hade önskat att det fanns fler livräddare runt om i Sverige, säger hon till TV4.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Camilla Thurell, akutsjuksköterska, trycker på vikten av att lägga undan mobilerna och ha uppsikt.

– Många tror ju fortfarande att den som håller på att drunkna viftar med armarna, skriver och ropar på hjälp. Och så är det ju inte, säger hon.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]