News55

Här är husdjuret som förbjuds

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

Bland de 20-tal växter och djur som idag förbjuds av EU finns ett förekommande husdjur i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU har beslutat att lägga till 22 nya arter på listan över främmande invasiva arter. Detta för att förhindra att de säljs, importeras och sprider sig. Skulle det bli fler av dem kan de skapa oreda i den biologiska mångfalden. SVT skriver att det är inte många av dem som har hittats i den svenska naturen, men som ett EU-land så är Sverige skyldiga att följa deras lagstiftning.

– Det är bättre att jobba förebyggande när man jobbar med invasiva arter. På det sättet ser vi till att arterna inte tar sig hit och att eventuella problem uppstår, säger Maria Widemo, chef för Naturvårdsverkets artenhet.

Några exempel på de djurarter som etablerats i Sverige under åren är den kinesiska ullhandskrabban och den spanska skogssnigeln, även känd som “mördarsnigeln”. Utöver dessa djur kommer även ett husdjur att förbjudas, nämligen Lampropeltis getula.

Lampropeltis getula är en orm som förekommer som husdjur i Sverige men från och med idag får inte heller denna orm säljas, importeras eller spridas inom EU. En ägare till en av underarterna, Christine Hemington, säger att hon tycker beslutet verkar underligt.

– Jag tycker det är konstigt att förbudet påverkar möjligheten att ha ormen som husdjur. Den skulle aldrig klara sig i den svenska naturen, säger hon.

I de södra delarna av Europa har ormen rubbat den biologiska mångfalden samt orsakat sjukdomsspridning. Klimatförändringar kan i framtiden öka dess förutsättningar att även klara sig längre norrut enligt Naturvårdsverket.

Två växtarter som också förbjuds och finns i Sverige är japansk träddödare och syrenslide.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]