News55

Här är nya lagen som ska fördela flyktingar jämnt

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2022Publicerad: 10 apr. 2022

Under en presskonferens så meddelar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att Sverige inte klarar flyktingmottagandet om inte alla kommuner bidrar. Därför föreslås en ny lag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har kommit med ett nytt förslag om hur man ska fördela flyktingmottagandet jämnare över landet. Detta för att motverka den situation landet hamnade i under flyktingströmmen 2015. SVT rapporterar att en ny lag föreslås att träda i kraft den första juli i år.  

-Vi ska inte tillbaka till 2015, vi ska ta vår ansvar men andra länder ska också ta sitt ansvar, säger Anders Ygeman (S).

Migrationsverket ser dock att antalet flyktingar från Ukraina till Sverige redan har minskat ganska kraftigt. Som högst har Sverige tagit emot 2000 ansökningar per dygn. Nu ligger istället antalet på mellan 300-400 med dygn. 

Enligt det nya förslaget ska Migrationsverket behålla det huvudsakliga ansvaret för att anvisa asylsökande. Myndigheten ska tillåtas anvisa flyktingar till en kommun som ansvarar för att ordna boende och som i sin tur får ersättning för dessa kostnader. Det nya förslaget utgår från bosättningslagen som innebär att man utgår från kommunernas storlek, hur många asylsökande som redan finns i kommunen samt arbetsmarknadsläge.  

Såhär svarar Ygeman på frågan om hur kommunerna förväntas ordna hem åt flyktingarna: 

-Det kan röra sig om att man har tomma lägenheter i befintligt bestånd, fastigheter som ska renoveras och som därför har tömts och som man kan vänta med att renovera. Det kan också handla om modulbostäder och att konvertera befintliga bostäder. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS