Stellan Skarsgård kritiserar den svenska äldreomsorgen i en intervju med brittiska The Guardian.
Mest läst i kategorin
I en intervju med The Guardian får svenska stjärnskådisen Stellan Skarsgård svara på läsarnas frågor. På frågan ”Vad betyder det för dig att vara svensk?” förklarar han att det varit som att växa upp i en bubbla, på grund av det världsledande sociala skyddsnätet och sjukvården som finns i Sverige. Men han är inte lika positiv till hur situationen har sett ut under pandemin i Sverige.
– Pandemin slog väldigt hårt mot Sverige i början eftersom den kom när alla skolor hade vinterlov och alla svenskar åkte till Alperna och åkte skidor och tog med sig covid-19 hem, säger Skarsgård till The Guardian.
Det andra problemet som skådespelaren identifierar och som han menar bidrog till de höga dödstalen är privatiseringen inom äldreomsorgen.
– De höga dödstalen i början kom också från faktumet att de hade privatiserat många vård- och omsorgsboenden, men de var också kommunalt styrda, vilket betydde att varje liten skithåla i Sverige skulle se över dem. Förhållandena var inte goda nog. Och de hade mycket personal som inte förstod svenska eftersom de var billigare, säger han till tidningen.
Stellan Skarsgård anser att det gjordes flera stora misstag men framhåller även att Sverige inte har haft fler dödsfall per capita än England och att svenskarna har kunnat leva relativt normalt.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.