News55

Här är vården beroende av hyrläkare 

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 mars 2024

Vården har blivit allt mer beroende av hyrläkare.  “En del av glesbygdsproblematiken”, menar enhetschefen på en vårdcentral.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En hyrläkare är en läkare som hyrs in till vårdcentraler och som fakturerar via ett bemanningsföretag. Detta är särskilt vanligt i glesbygd.

I Sveg är man mer eller mindre beroende av dessa typer av läkare. 80 procent av läkarkostnaderna på hälsocentralen går till hyrläkare.

I ett inslag i SVT berättar hyrläkaren Björn Falck om uppdraget på Svegs hälsocentral. Han har under två års tid veckopendlat nästan 44 mil mellan Stockholm och Sveg.

– Inhyrd personal får ofta jobba mycket hårdare och det höjer produktiviteten i vården, säger han till SVT.

Höga månadslöner 

Ersättningen är hög – de få fasta läkarna i området har en månadslön på cirka 90 000, medan hyrläkare har en månadslön på cirka 150 000 kronor. Detta faktureras via ett bemanningsföretag. För Falck är den arbetsmässiga och ekonomiska friheten en stor fördel.

Cancerdiagnoser missades

För 15 år sedan var SVT i Sveg och gjorde ett inslag om utmaningarna på Svegs hälsocentral. Då fanns det bara en läkare, och en konsekvens av personalbristen var att cancerdiagnoser helt missats. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS