News55

Risk för trafikkaos – så mycket ersättning kan du få

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2023

Storstockholms lokaltrafik (SL) varnar för en besvärlig morgon i kollektivtrafiken sedan lokförare gått ut i en vild strejk på måndagen. "Det kommer att ha stor trafikpåverkan", säger SL:s presschef Andreas Strömberg till TT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.
Johan Jeppsson/TT
Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.


Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.

Tidigt på måndagsmorgonen säger SL:s presschef Andreas Strömberg att man kan konstatera att den vilda strejken kommer att få stor påverkan.

– Just nu är det en del tåg ute och rullar, det är inte alla som står still. Men det kommer att bli ett besvärligt läge för resenärerna, säger Strömberg.

Kort varsel

SL har fått uppgifter från tågoperatören MTR att det är förare som skulle ha börjat jobba tidigt på morgonen som inte dykt upp.

Det är oklart hur många de är och det är inte heller klart hur många ytterligare som inte kommer att dyka upp när deras arbetspass startar senare under morgonen och dagen.

– Vi kommer att behöva ställa in med kort varsel och det kommer att leda till en ryckig och oregelbunden trafik, säger Andreas Strömberg.

ANNONS

Från klockan 06 på morgonen har SL satt in bussar som framför allt kommer att köra för att ta pendeltågsresenärer till tunnelbanenätet. Men SL rekommenderar de resenärer som kan att ta alternativa färdvägar eller färdmedel.

Strandberg uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterad om situationen via SL:s hemsida och påpekar att situationen kan komma att förändras snabbt eftersom det råder stor osäkerhet kring hur många förare som strejkar.

ANNONS

Avvecklade tågvärdar

Orsaken till lokförarnas protestaktion är ett missnöje att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, har tagit avstånd från strejkplanerna.

Beslutet om den vilda strejken fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt uppgifter på den sajt som organiserar strejken.

Så mycket ersättning kan pendeltågsresenärer få

Resenärer som drabbas av inställda avgångar eller förseningar kan ha rätt till ersättning med upp till 1 315 kronor för resa med taxi, egen bil, SJ eller annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka.

ANNONS

– Generellt sett kan man säga att förseningsersättningen får man om man riskerar eller blir mer än 20 minuter försenad utifrån sin planerade resa, och det blir väl de flesta i dag kan jag tänka mig, säger SL:s presschef Andreas Strömberg,

– Sedan kan det vara en utmaning om det är många som vill resa samtidigt, då kan det ju vara svårt att få tag i till exempel taxi, tillägger han.

Om man inte begär ersättning för en alternativ resa kan man istället få tillbaka delar av eller hela biljettpriset, beroende på hur stor förseningen är.

För att få ersättning krävs det bland annat att man har sparat kvittot och kan visa att man skulle ha rest med SL.

De exakta reglerna och ett formulär för ansökan om förseningsersättning finns på SL:s hemsida.

Marielle Theander Olsson/TT

Fakta: Konflikten om tågvärdarna

TT

ANNONS

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen. Bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Något som väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS