News55

Här gasade Ikea-ugn ihjäl småfåglar

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Flera undulater dog av gasen från Ikeas ugn. Det rapporterar GT.

ANNONS
ANNONS

Eva Wilhelmsson från Värmland satte igång sin ugns rengöringsprogram för första gången och lämnade hemmet. När hon kom tillbaka fick hon en chock, tre av hennes undulater var döda och en fjärde var döende. Rengöringsprogrammet hade spridit en gas som är giftig för småfåglar.

– Vi åkte och handlade och när vi kom tillbaka kände jag en olustig känsla och en konstig lukt. Jag gick raka vägen in till fåglarna, för jag tyckte att det var så tyst, de låter alltid annars. Där låg tre döda i buren och en höll på att kämpa för sitt liv. Jag tog ut den i friska luften och försökte få liv i den, men den dog i min hand, berättar Eva för GT

Hon vill nu varna andra och anser även att Ikea borde ha en tydlig varningstext om den giftiga gasen.

– I foldern som vi fick med till spisen står det på sidan 42 en kort text om att vissa fåglar och reptiler kan vara extremt känsliga mot ångan som släpps ur rengöringen. Men det borde verkligen ha varit en varningstext, säger Eva.

Enligt Cecilia Frank, som är presskontakt på Ikea, så står det redan i manualen att man måste avlägsna husdjur när man använder rengöringsprogrammet. 

– Det är naturligtvis en väldigt sorglig händelse. Men sedan är det också svårt om man tar över ett kök eller flyttar in i en bostad där det redan finns en sådan här ugn. Om vi hade förtydligat det på själva förpackningen eller på ett klistermärke som kanske trillar av, så hade det då inte heller blivit tydligare, säger Cecilia till GT. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS