News55

Här har 83-åring väntat i åtta år på operation

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 sep. 2022

Gudrun Karlsson har gått med svår smärta i åtta år och medan tiden går förvärras symptomen. ”Det är misshandel. Det är så jag upplever det”, berättar hon i en intervju med GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gudrun Karlsson lider av spinal stenos, en diagnos hon fick 2014. Sjukdomen innebär att det blivit en förträngning i ryggradskanalen, som gör att nerver kommer i kläm.

Ryggproblemen begränsar henne i vardagen och hon kämpar med svåra smärtor, balansproblem och domningar. Att plocka ur diskmaskinen kan ta timmar, berättar hon för GP.

Det går att operera spinal stenos och Gudrun Karlsson har fått flera remisser till operation men nu är hon fast i vårdkön.

– Jag gjorde min första magnetröntgen 2014, sedan dess har det blivit en sju-åtta stycken. Jag är besviken, ledsen och arg för är att de har förhalat detta så länge. Det enda jag har fått är att de matar mig med mer piller, säger hon.

Till slut fick hon en operationstid, i juli i år. Det krockade oturligt nog med hennes lillasysters bortgång.

– Hon skulle begravas och jag var i så dåligt skick att jag inte kunde lägga mig på operation, det gör jag inte, sa jag. Och det hade de förståelse för.

Vårdgarantin nollställs inte av att man tackar nej en gång, och Gudrun fick beskedet att målsättningen var en ny operationstid i slutet på augusti. Men hon har ännu inte fått en ny tid.

Anna Nilsdotter, verksamhetschef för ortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar för GP att sjukhusets kösituation för patienter som väntar på ryggoperation är ett problem.

ANNONS

– Just nu har vi en kö på 580 patienter. Av de har 270 väntat i mer än ett år. Det är en förfärlig utmaning vi står inför, säger hon.

Det största problemet just nu är personalbrist. Det saknas operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor, förklarar verksamhetschefen.

För Gudrun innebär det en tuff väntan och hon blir tårögd när hon berättar om smärtan, skriver GP.

– Jag är ingen specialist, men så mycket vet jag att jag är väldigt påverkad. Jag har ingen livskvalitet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS