News55

Här ökar risken för virussjukdom - liknar covid

TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 nov. 2021

Sveriges lantbruksuniversitet varnar för utbrott av sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är 15 år sedan SLU varnade Folkhälsomyndigheten för att antalet fall av sorkfeber riskerar att bli ovanligt högt. Men årets prognos ser illa ut.

– Populationen är extremt hög i år. Vi gick därför för två veckor sedan ut med en varning till Folkhälsomyndigheten, främst gällande Västerbotten, eftersom vi ser en risk för utbrott av sorkfeber, säger Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i Umeå.

När sorkarna är många och utomhustemperaturerna sjunker, kommer sorkarna snart också att finnas inomhus. Och det är då risk för smitta ökar.

– Vi har sett uppgången rätt nyligen och det brukar vara en fördröjning på några veckor innan folk insjuknar.

Kombinationen av god mattillgång och att det nu finns mycket vatten i skogsmarken är illavarslande, enligt Frauke Ecke.

Beredskap viktig

SLU:s varning har lett till att Folkhälsomyndigheten kontaktat regionerna i norr för att försäkra sig om att de har en god beredskap om antalet fall ökar.

– Den gällde att vi ska vara uppmärksamma på sorkfeber efter att SLU:s rapport visar på en extrem ökning av sork, vilket kan innebära fler fall. Enligt den skulle detta år kunna vara i nivå med ett extremt sorkfeberår, säger Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

ANNONS

Klimatförutsättningarna i år liknar dem som rådde under Västerbottens värsta utbrott av sorkfeber – vid årsskiftet 2006/2007.

– Det har varit regnigt och marken täcks av is, inte snö. Då kommer sorken in i bostäder, i stället för att leva under snötäcket. Och då exponeras människor, säger Therese Thunberg.

TT: Hur hanterar ni ett eventuellt utbrott av sorkfeber under pågående pandemi?

– Det kan bli en ytterligare belastning för vården eftersom vissa kan bli väldigt dåliga i sorkfeber.

Dessutom är det svårt att skilja sorkfeber från influensa och covid eftersom symtomen är snarlika, vilket blir ytterligare en utmaning.

– Man får hög feber och kan också få luftvägssymtom vid sorkfeber.

ANNONS

Smittas av ved

Enligt Jonas Sandström, chef för skadedjursservice och förebyggande arbete på Länsförsäkringar Västerbotten, finns sorken oftast i förrådsutrymmen, vedbodar och i fritidshus.

ANNONS

– Det vanligaste är att man smittas vid hantering av ved, genom att sorken har urinerat på den. Om man bär in veden väldigt nära ansiktet kan man ha oturen att smittas.

Därför bör man ha handskar och munskydd på sig och tänka till hur man hanterar veden.

– Om man ser att man har haft aktivitet av gnagare i fritidshuset under vintern måste man också vara försiktig vid vårstädningen, säger Sandström.

– Det kan damma upp när man städar och dammsuger och då är det bäst att våttorka golvet. Man ska ha respekt för sorken.

Veronika Åström/TT

Fakta: Sorkfeber

TT

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorkars urin eller avföring, framför allt via direktkontakt eller om du andas in damm från en plats där sorkar har varit.

ANNONS

I Sverige finns sorkfeber nästan enbart norr om Dalälven, i Dalsland och i Värmland.

Sorkfeber smittar inte mellan människor.

Det tar oftast en till tre veckor från att du har smittats tills du blir sjuk. De allra flesta blir friska efter ett par veckor.

Hur många som blir sjuka varje år varierar, men det brukar vara några hundra personer. En del år finns det fler sorkar än vanligt och då blir också fler människor sjuka.

Vanliga symtom är hög feber, muskelvärk, huvudvärk, mycket ont i magen och i ryggen. Viruset kan påverka njurarna och leda till akut njursvikt.

Källa: 1177

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS