News55

Här utsattes SVT för en blåsning

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 maj 2022

En komiker lyckades i veckan blåsa SVT under programmet Aktuellt. Redaktionen ser allvarligt på händelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT gick under onsdagens program av Aktuellt på en blåsning när de de var ute på stan och frågade personer hur de märker av inflationen. Blåsningen gjordes under en intervju på Hornsgatan i centrala Stockholm. Expressen skriver att personen i fråga uppgav sig heta Yonan Oglu och att han sa till reportern att han var upprörd över de höjda priserna på zucchini:

– Igår jag var i Hemköp. 25 kronor för en zucchini. Snälla du, en zucchini, det räcker inte man ska bli mätt själv. Om jag ska göra till en hel familj, 4-5 personer, hur mycket, 200 kronor för bara zucchini?

Senare visade det sig att ”Yonan Oglu” ljugit om sitt namn. Egentligen heter han Thanos Fotas och är komiker som bland annat medverkat i SVTs program ”Skav”.

Efter att SVT uppmärksammat att det blivit lurade la kanalen ut en rättelse under programmet. Såhär förklarar Aktuellts redaktör Jeanette Larsson händelsen:

En kollega sms:ade mig i sändning och berättade att den vi intervjuat förmodligen var komikern Thanos Fotas som uppgett ett annat namn till oss. Vi gjorde en snabbresearch och kunde konstatera att vi gått på en blåsning. Först skrattade jag högt. Han var ju så grymt bra, så mycket känslor, den dyra zucchinin, och så är han fejk!

Händelsen tas dock även på allvar av redaktionen. Larsson konstaterar att det är viktigt att den information de sänder ut stämmer och att bakgrundskontroller görs utförligt.

Gör vi voxpopar i politiskt kontroversiella ämnen försöker vi så långt det är möjligt ställa fler bakgrundsfrågor, som om personen i fråga är förtroendevald tex. Samtidigt tror jag inte att det är möjligt att fullt ut skydda sig mot att sånt här kan ske. Vi gör inte id-kontroller på folk när vi gör enkäter på stan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS