News55

Hemtjänstföretag delade sekretessbelagda uppgifter i Facebook-grupp

Artikelbild
IVO riktar kritik mot två sjuksköterskor i Jönköpings län. Arkivbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2016

Ett hemtjänstföretag i Gävle kommun delade sekretessbelagda uppgifter om sina vårdtagare i en grupp på Facebook. Nu får företaget skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De uppgifter som delades i en sluten Facebook-grupp för personal på ett hemtjänstföretag i Gävle kommun handlade bland annat omolika insatser för vårdtagarna, uppgifter om deras hälsotillstånd och planerade besök på sjukhus. Det framkommer i en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu riktar kritik mot företaget.

      LÄS MER:Utgav sig för att vara hemtjänst – stal från pensionär

Uppfyller inte kraven på säker förvaring

Enligt ledningen på företaget var Facebookgruppen tänkt att tjäna ett helt annat syfte än att sprida sekretessbelagda uppgifter och under hösten 2014 slutade man att använda den. Av misstag tog inte administratören bort gruppen från nätet ledde till att inlägg och information fortfarande var tillgänglig för alla medlemmar långt efter att den slutade användas.

Men trots att forumet bara var öppen för personal inom företaget och att huvudmannen genast raderade gruppen från nätet i samband med att det framkom att gruppen fortfarande fanns kvar, tycker IVO ändå att företaget handlade mot lagen eftesom forumet inte uppfyllde kravet på säker förvaring av vårdtagarnas uppgifter.

      FLER NYHETER:Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS