I Sverige pendlar vi allt mer, något som leder till att vissa kommuner blir utpräglade inpendlingskommuner medan andra blir sovstäder. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Mest läst i kategorin
I takt med att pendlingen ökar blir vissa kommuner till så kallade inpendlingskommuner medan andra blir till sovstäder.
– Det är en naturlig utveckling när det inte byggs tillräckligt med bostäder i de kommuner där jobben finns, säger Ana Gil Solá, forskare i kulturgeografi vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.
“Klart det blir problematiskt”
Allra störst inpendlingsnetto har Solna i Stockholms kommun. Under arbetstid befinner sig nästan dubbelt så många förvärvsarbetare där som under annan tid. Allra minst pendling sker till Stockholmsområdena Salem, Knivsta och Österåker.
Statistiken visar dock att flera av de så kallade sovkommunerna har lyckats vända trenden de senaste femton åren, men trots det ser Ana Gil Solá, fortfarande vissa utmaningar.
– Klart det blir problematiskt för den lokala servicen och handeln när många i kommunen befinner sig på annan ort under vanliga öppettider, säger Ana Gil Solá till Nyhetsbyrån Siren.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.