Omkring 78 000 personer var anmälda till högskoleprovet på lördagen och provet genomfördes med bara ett par incidenter.
Mest läst i kategorin
Men för boende i Norrbotten fanns möjligheten endast på fem orter.
Antalet platser som man kan skriva högskoleprovet på minskade i Norrbotten till följd av coronapandemin, då man drog ned från elva till fem orter. Och fortfarande krävs långa resor för många av dem som vill göra provet, enligt Ekot i Sveriges Radio.
Det blir för hög tröskel med långa resor, man får resa 2,5 timme från Pajala för att göra provet i Kiruna, eller om man åker till Luleå. Och det är ju inte likvärdigt, säger Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef på Lapplands Lärcentra.
Hon pekar på att det både är kostsamt och att de som tvingas resa långt inte presterar lika bra.
Kan bli fler orter
Men det finns sätt att lösa frågan, tror Jennie Hägg Vilhelmsson, en av dem som anordnar högskoleprovet vid Luleå Tekniska Universitet (LTU). Bland annat skulle fler skrivorter kunna skapas genom samarbeten med andra lärosäten.
LTU skriver till TT att dagens fem provorter – Luleå, Piteå, Kiruna, Haparanda och Arvidsjaur har bra geografisk spridning i Norrbotten. Universitetet har också kontakt med olika kommuner och andra aktörer för att eventuellt öka antalet orter.
Sammanlagt var 78 338 personer anmälda till provet, och 80 procent av dem förväntades skriva det – på drygt 100 orter runt om i Sverige.
Får göra om prover
Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, säger till TT på kvällen att provet genomförts med ett par incidenter.
På Mittuniversitetet i Sundsvall gjorde ett sjukdomsfall att 54 personer fick avbryta ett delprov som de nu ska få möjlighet att göra om.
I Luleå var det ett brandlarm som gick vilket grusade ett delprov för 65 personer som satt i samma sal.
De erbjuds nu att få göra om delprovet, säger Lernefalk.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.