News55

Höjdrädsla ökar med åldern

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN, 1998-07-16.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 05 apr. 2016Publicerad: 05 apr. 2016

Många människor lider av någon form av fobi, men till skillnad från många andra sorters fobier ökar rädslan för höga höjder med åldern.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär var tionde vuxen lider av någon form av fobi. Men när det gäller fobi för höjder, aeroacrofobi med ett annat ord, är det lite speciellt. Höjdskräck är nämligen något som både kan börja och förvärras senare i livet.

Kevin Gournay, professor vid Institute of Psychiatry, King’s College London, säger till Daily Mail att det beror på att organen som styr balansen försvagas i takt med att man blir äldre vilket leder till att man känner sig mycket mer sårbar. Är du äldre har du ofta också fler personer i din omgivning som befinner sig i beroendeställning till dig vilket också kan påverka rädslan för att falla.

      LÄS MER: Mer än hälften av landets seniorer lider av fobier

Men samtidigt som höjdskräck – och även fobi mot stora folkmassor – kan förstärkas med åren tenderar många andra fobier att bli lättare att leva med ju äldre man blir.

– När du blir äldre producerar du mycket mindre adrenalin och det är adrenalinet som får hjärtat att rusa och yrseln att framträda när du konfronteras med något som skrämmer dig, säger Kevin Gournay.

Exempelvis har spindelskräck visat sig vara betydligt mindre förekommande bland äldre personer än bland yngre.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS