News55

Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?

Artikelbild
Foto: News55 samt Bjorn Larsson Rosvall / TT
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 22 okt. 2015Publicerad: 22 okt. 2015

Nu har det hänt igen. Vi har på ett brutalt sätt blivit väckta ur vår sömn och naiva tro om att Sverige är en trygg del av världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Visserligen utkämpar vi inte några krig och vi har förmånen att leva i ett land som långt mer vill fly till än fly ifrån. Men en dag som denna gör oss smärtsamt påminda om att vi är precis lika sårbara som alla andra länder. Den där lättnadens suck man lätt drar över att det inte kan hända här, när man ser på TV om ännu en skolskjutning i USA blir bara svårare.

Jag minns första gången Sverige förlorade sin oskuld. Det var vid terrorattacken på den västtyska ambassaden. Nu är den mest känd för att Bosse Holmström ropade ”lägg ut”. Men vi som har några år på nacken kommer ihåg vilken traumatisk tid det var och hur rädslan för terrordåd greppade tag i en nation.

Sedan förlorades oskulden ännu en gång när Sveriges statsminister blev mördad på öppen gata på väg hem från bio. Livvakter behövdes ju inte. Sverige är ett så säkert land.

      LÄS MER: Claes Elfsberg minns mordet på Palme – “var ansvarig utgivare den natten”

I början av 2000-talet var det dags igen för den svenska oskulden att gå förlorad. Vår utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen när hon shoppade mitt i Stockholm city. Inga livvakter fanns i närheten där heller. Det är ju Sverige. Det säkra landet där inget sådant kan hända.

Skolattacken i Trollhättan är så tragisk och onödig att man blir alldeles matt. Vi sörjer och försöker sätta oss in i hur det känns att inse att ens barn svävar i fara i skolan – en miljö som ska vara den tryggaste platsen näst efter hemmet. På morgonen gick barn och vuxna som vanligt till skolan för en helt normal dag i trygga Sverige. På eftermiddagen har livet förändrats för att aldrig mer bli vad det var.

Dådet på Kronans skola i Trollhättan är ett bevis på att vi inte kommer undan. Att Sverige är ett land precis som alla andra. Vi är en del av världen. På samma sätt som Paris som drabbats eller Köpenhamn eller Utöya. Meningslösa attacker på vår civilisation. På vårt öppna samhälle som inte leder till annat än rädsla och otrygghet.

      LÄS MER: Expert om skolattacken – “var bara en tidsfråga”

ANNONS

Vi kan inte längre prata om att den svenska oskulden går förlorad. Sverige är ingen oskuldsfull nation utan ett land fullt med samma skavanker som står att finna i vår omvärld. Och själv har jag svårt att släppa tanken på vad som kunde hänt om vi skulle haft samma vapenlagar som USA. Mitt i all bedrövelse skänker den tanken mig lite tröst.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS