Hon lär ha fått idén då hon var på biblioteket. Det var där Aina fick syn på en bibliotekarie som drog böcker på en vagn framför sig.
Mest läst i kategorin
– Tänk om …
Tanken på en rullator hade fötts hos den påhittiga Aina Lucia Wifalk från Lund.
Den 13 juni har Aina namnsdag. Låt oss fira Aina den dagen för hennes uppfinning rullatorn är en av de viktigaste uppfinningarna som gjorts i Sverige!
1949 drabbades Aina av polio när hon var 21 år. Hon tvingades avbryta sin sjuksköterskeutbildning. Hon jobbade istället som handikappkurator men efter att ha gått med käppar i mer än 20 år var hennes axlar utslitna. Det var ungefär då som hon råkade få syn på bibliotekarien.
LÄS MER: Hur mycket kan man egentligen begära av gamla människor?
1978 var Ainas idé klar. Hon visste hur en rullator skulle kunna se ut och hon sökte hjälp hos en statlig utvecklingsfond och fick det. Ett företag konstruerade den allra första rullatorn och tre år senare var produktionen igång. Aina, som var en hygglig själ och ville att så många som möjligt skulle få glädje av hennes uppfinning, tog aldrig något patent på sin uppfinning. 1983 dog Aina men hennes skapelse rullatorn ser vi rulla överallt och den har betytt oerhört mycket för många gamla och handikappade som med dess hjälp kan utvidga sitt rörelseområde.
Då Facebook härom året publicerade en lista på häftiga uppfinningar gjorda i Sverige hamnade rullatorn på andra plats. Alla sådana listor blir förstås godtyckliga men den här listan ville visa de uppfinningar som gjort mest nytta för samhället. En del kända uppfinningar som till exempel plastbärkassen och dynamiten är i dag ganska kontroversiella. ”Rollatorn förtjänar platsen som den näst bästa svenska uppfinningen, med tanke på hur mycket lättare den gjort livet för så många äldre”, löd motiveringen. Bara pacemakern fick en finare placering.
LÄS MER: Därför är aprilsolen inte att leka med
I dag finns det en oändlig massa rullatorer att välja bland. De har namn som ”Rollator Banjo”, ”Jazz” eller ”Let’s go” men det finns också den populära “Carl-Oscar”. Det finns rullatorer för inomhus- eller utomhusbruk eller både och. De kan fällas ihop för att passa i ett flygplan eller på ett annat sätt för att gå in i en bagagelucka. Det finns tunga, stadiga som väger upp emot tio kilo och lätta smidiga för knappa fem kilo. Och de kostar allt från en tusenlapp till över tiotusen. Men många användare får dem gratis eller får hyra dem av kommunen. Trots det köps många. Dels för att det kan vara praktiskt att ha flera, dels för att skicka till behövande vänner i utlandet där rullatorer inte alls är lika lätt att få tag på.
Allehanda tillbehör finns det också som brickor, kassar, korgar och käpphållare. Och så småningom lär det väl komma både latte- och iphonehållare.
Så visst är hon väl värd att fira! Grattis Aina!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.