News55

Intern kritik mot rikspolischef Eliasson: Mer omtanke åt mördare än offer

Artikelbild
STOCKHOLM 20150109
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 feb. 2016

Rikspolischef Dan Eliasson ägnar mer tanke åt mördaren än mordoffret. Det menar polisinspektör Anders Karlsson i en debattartikel apropå mordet på ett HBV-hem förra veckan. – Du förminskar den misstänkte mördarens handlingar. Har du någon som helst känsla för rätt och fel?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra tisdagen satt rikspolischef Dan Eliasson i SVT:s Gomorron Sverige och kommenterade det mord som dagen innan skett på en 22-årig kvinna som arbetade på ett HVB-hem i Mölndal.

Igår gick polisinspektören Anders Karlsson i Göteborg till skarpt angrepp mot sin chef Eliasson i en debattartikel i GT. Det han framför allt upprörs över är hur fokus ännu en gång läggs på gärningsmannen istället för offret och menar att rikspolischefen ”förminskar den misstänkte mördarens handlingar på ett så typiskt sätt, så genomsyrande för svensk rättspolitik”.

Anders Karlsson skriver att även om det säkerligen finns tragik i gärningsmannens historia motiverar det inte handlingen, och inte att rikspolischefen sitter i SVT-soffan och ägnar gärningsmannen mer uppmärksamhet än offret:

”Finns du verkligen på riktigt, Dan Eliasson? Har du egna barn eller andra anhöriga? Har du någon som helst känsla för vad som är rätt eller fel?”

      LÄS MER: 15-åring häktad för mord i Mölndal

“Du borde veta hut och be om ursäkt”

Polisinspektören berättar hur han har pratat med de poliser som efter larmet var först på plats på HVB-hemmet. Hur de vittnar om blodiga, skrikande människor och en ung kvinna som ligger döende framför dem, svårt knivskuren:

”Hon har arbetat ensam hela natten för att hjälpa andra. Hon ville göra skillnad och fick plikta med sitt liv. Kan du på riktigt ta in hur dessa drabbade människor mår? Kan du förstå det oerhörda trauma dessa människor drabbats av?”

ANNONS

Anders Karlsson frågar sig i debattartikeln vad Dan Eliasson menar när han i Gomorron Sverige-soffan pratar om att ”vi ska hjälpas åt” efter att, enligt Karlsson, ägnat mordoffret knappt tio sekunder:

”Vilken hjälp bidrar du med genom att bortse från hennes insats och i stället omedelbart fokusera på gärningsmannens väl och ve? Du om någon, som är chef över Sveriges poliser, borde veta hut, samt be om ursäkt.”

      LÄS MER: Upplopp på hem för ensamkommande

Uppmanar polischefen att säga upp sig

Anders Karlsson väljer även att – då han säger sig inte tro att rikspolischefen själv har förmågan – be om ursäkt å dennes vägnar:

”Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret. Förlåt.”

Slutligen uppmanar polisinspektören sin chef att säga upp sig:

”Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration.”

ANNONS

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS