News55

Jan Lööf bemöter anklagelserna om stereotyper: "Militanta pk-entusiaster"

Artikelbild
STOCKHOLM 20111114
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 maj 2016

Två av barnboksförfattaren Jan Lööfs böcker hotas att stoppas på grund av stereotypa skildringar av andra kulturer. Nu besvarar Jan Lööf kritiken.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan bokförlaget Bonnier Carlsen velat se över två av Jan Lööfs barnböcker då de anses innehålla stereotypa skildringar av andra kulturer, har en debatt blossat upp.

Bland annat har författaren Jonas Gardell försvarat förlagens rätt att refusera och kallat Lööf för ”en grinig gammal barnboksförfattare”.

Enligt förlagets PR-ansvariga Jenny Helldahl har böckerna som det handlar om – ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” – inte stoppats ännu, men att det pågår en diskussion.

Idag skriver Jan Lööf själv på Expressens kultursida under rubriken ”Varför letar ni fel i mina böcker?” om vad han kallar ”samtidens militanta pk-entusiasm”.

      LÄS MER: Jan Lööf får Schullströmska priset

“Hämtade ur verkligheten”

Jan Lööf tar upp de ”gamla anklagelser” han tidigare drabbats av för bristen på kvinnliga karaktärer i hans böcker.

”Vad beror det på? Det är förstås mina egna pojklekar som historierna bygger på”, skriver Lööf och fortsätter: ”En annan liten anledning kan vara att syrran inte tyckte att jag kunde rita flickkläder. En del handlar om falsk matematik. Vid räkning uppstår ett fel på grund av att böckerna översvämmas av djur och deras kön är svårbestämda.”

ANNONS

Jan Lööf bemöter även den senaste kritiken att hans böcker innehåller stereotypa skildringar av andra kulturer:

      LÄS MER: Åldersdiskriminering farligare för hälsa än både rasism och sexism

“Mitt senaste illdåd som nu är på tapeten är att jag ritar STEREOTYPER! Är detta verkligen sant? Congatrumslagaren i “Ta fast Fabian” är en i högsta grad originell scenartist hämtad ur verkligheten.

“Militanta pk-entusiaster”

Han avslutar sitt inlägg med en fråga till ”er militanta pk-entusiaster eller vad man ska kalla er”:

”Vad är det för fel på oss? Vi försöker vara sansade och resonera så gott det går. Vi tror inte att affekt är ett lämpligt tillstånd att befinna sig i när man ska argumentera. Ni vet att vi inte är dumma utan tvärtom ganska kloka. En god gissning är att ni tycker vi är för gamla.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS