Utrikesdepartementet (UD) kallar upp Iraks chargé d’affaires för att protestera mot dödsdomarna i Irak mot tre svenska medborgare.
Mest läst i kategorin
Man kan utdöma fängelsestraff i stället, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
Han uppger att uppgifterna om dödsstraff är mycket allvarliga och att UD agerar för att straffen inte ska verkställas.
Vid regeringens sommarfika med journalister bekräftade Billström att det finns tre svenskar som dömts till döden för att vara inblandade i en dödsskjutning i Irak.
På frågan varför UD går ut så hårt och fördömer dödsstraffen mot de tre männen som har pekats ut som gängkriminella, svarar Billström:
Vi motsätter oss alltid dödsstraff oavsett var det förekommer eller vem det riktas mot. Det är en principfråga.
Även offret för skjutningen har pekats ut som gängkriminell.
Allvarliga saker
Enligt utrikesministern är det “fullständig ointressant” om männen är gängkriminella eller inte.
Dödsstraffet är något vi alltid motsätter oss, i alla sammanhang, säger Billström.Man kan utdöma fängelsestraff i stället.
UD ska nu kalla upp Iraks chargé d’affaires för att protestera mot dödsstraffen.
Det är allvarliga saker som de åtalats för. Vi motsätter oss inte rättsprocessen utan påföljden. Man kan vara för hårda straff och ändå vara emot dödsstraff, säger Billström.Obekräftade uppgifter
På frågan huruvida regeringen har ambitionen att få de dödsdömda männen hem till Sverige för att avtjäna fängelsestraffen här uppger Billström först att det “får vi återkomma till”.
Han tillägger dock senare:
Det finns ingen princip som säger att man måste bli överförd till Sverige för att avtjäna sitt fängelsestraff på svenskt territorium. Det går bra att göra det på andra ställen också.
Utrikesministern uppger också att UD har obekräftade uppgifter om att även en fjärde svensk medborgare har dömts till döden, för narkotikarelaterad brottslighet.
Sveriges ambassad i Bagdad står i kontakt med lokala myndigheter och har haft viss kontakt med de frihetsberövade, samt med anhöriga.