News55

Känslig information om dig lagras i bilen

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-09-02
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 jan. 2016

Din biltillverkare samlar in mängder av känslig information om dig genom ditt fordon. Det kan intresseorganisationen Motormännen idag avslöja.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya bilar kan idag många gånger lagra och dela uppgifter som exempelvis de senaste hundra platserna du parkerat på, de senaste destinationerna som varit inskrivna i din gps och till och med vilka kontaktuppgifter du har i din mobiltelefon.

Detta kan intresseorganistionen Motormännen avslöja och varnar för att den nya tekniken bland annat riskerar den personliga integriteten.

– Vi är kritiska till att de uppgifter om bilägarna som samlas in helt ägs och kontrolleras av fordonstillverkarna och att det saknas insyn om vilka uppgifter det handlar om, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

      LÄS MER: Renault återkallar 15 000 bilar

– Vi anser att det är bilägaren som ska ha äganderätten till sina uppgifter och att dessa inte får användas utan informerat samtycke.

Tekniken kan leda till dataintrång

Biltillverkarna menar att informationslagrandet görs för att skapa förarprofiler så att man kan ge individanpassade tjänsteerbjudanden.

Men Motormännen menar att detta även kan riskera den rättvisa konkurrensen och det fria valet av service, reservdelar och bärgningstjänster. Dessutom kan det resultera i dyra underhållskostnader, dataintrång och oönskade kommersiella erbjudanden.

ANNONS

– Vi ser positivt på utvecklingen mot en mer uppkopplad fordonsflotta, men kunskapen om vilka uppgifter som samlas in är mycket låg bland bilisterna. Det är viktigt att lagstiftningen gällande dataskydd följer med i utvecklingen och att vi inte kompromissar med den personliga integriteten, säger Erik Kjellin.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS