News55

Karin är fången på äldreboendet sedan åtta år tillbaka

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-04-19
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 jan. 2017

I åtta år har Karin, 69, befunnit sig på sitt rum på äldreboendet i Vallentuna. Hon får endast komma ut när hon ska besöka läkaren, och hon får varken gå på toaletten eller dricka vatten när hon vill.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karin, som egentligen heter något annat, var med om en olycka för tio år sedan som ledde till att hon fick amputera ena benet. Nu är hon fången i sitt rum på äldreboendet i Vallentuna sedan åtta år tillbaka och får endast komma ut vid läkarbesök.

– Det här är ett helvete. Det är psykisk terror, säger Karin till Expressen.

Expressen vittnar om att det på Karins rum ligger blöjor slängda på golvet, att persiennerna är neddragna och att det mesta av ljuset kommer från teven. Karins största önskan är att hon ska få gå på toaletten när hon vill och att få dricka vatten när hon vill.

Som det är nu har Karin ett toalettschema och får inte gå på toa när det inte är ”tid” för det. På natten får hon inte gå på toaletten alls, utan måste använda blöjor, något hon inte egentligen vill. Karin gömmer även vattenflaskor på sitt rum eftersom hennes vatten är ransonerat av personalen på boendet.

– Det lilla jag önskar är att få Loka påfyllt när jag behöver, gå på toa när jag behöver, bajsa när jag behöver och inte behöva ligga och vänta två timmar extra. Jag vill att de ska komma när jag larmar vilket de inte gör och jag vill att de kan hälsa vänligt när de kommer och går. Det är vad jag begär och det har jag inte fått något av här, säger Karin till Expressen.

      LÄS MER: Vårdtagare blev inlåst på äldreboende

Livet tog en tvär vändning

Innan olyckan arbetade Karin och hade knappt några sjukdagar. Hon kunde aldrig tro att hennes liv skulle bli som det är idag.

ANNONS

En före detta personal på äldreboendet där Karin bor har blivit Karins gode man, Mikael Solborg.

– Det är ett ovärdigt liv. Så här ska man inte behöva ha det som pensionär, säger Mikael Solborg till Expressen.

      LÄS MER: Obesvarade larm och stölder på äldreboende

“Det är systematisk mobbning”

Mikael har arbetat som sjuksköterska i 45 år och vittnar om Karins situation på äldreboendet.

– Visst har jag varit med om att man haft svårigheter med vissa boende, men aldrig på den här nivån. Det här är systematisk mobbning och det har jag aldrig varit med om tidigare. Jag trodde inte att det kunde existera förrän jag fick uppleva det här, säger han.

Karin har med hjälp av sin gode man Mikael anmält äldreboendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, men äldreboendet friades då det inte gick att bevisa att Karin lidit fysisk skada.

– Det här är värre än ett fängelse. Jag tror att fångarna på ett fängelse har det mycket bättre, de har mycket mer aktiviteter och godare och bättre mat. Allting är bättre, avslutar Mikael Solborg till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS