News55

Katastrofsiffra för KD – stödet halverat

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

L och KD hamnar under riksdagsspärren i SCB:s senaste mätning av partisympatierna – och stödet för KD har nästan halverats sedan valet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båda partierna tappar främst till regeringskollegan Moderaterna.

Regeringssamarbetet tär på de mindre partierna. KD får 2,8 procent i mätningen, vilket nästan är en halvering jämfört med valet 2022 då partiet fick 5,3 procent. Det är den sämsta siffran för KD sedan partiet kom in i riksdagen 1991.

KD tappar främst till Moderaterna, cirka 1,4 procent, men även till SD och S.

Inte heller Liberalerna klarar spärren i SCB:s stora mätning, där fler än 9 200 ingår. L får 3,2 procent, vilket innebär att partiet har backat med 1,4 procentenheter jämfört med valet. L tappar både till Moderaterna och till Socialdemokraterna.

SD backar

Sverigedemokraterna backar med 1 procentenhet till 19,5 procent. Men skillnaden är stor mellan hur kvinnor och män skulle ha röstat. 26 procent av männen svarar SD, men endast 13 procent av kvinnorna.

Moderaterna ökar något till 19,8 procent, men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

Tillsammans får Tidöpartierna 45,3 procent i mätningen medan oppositionen samlar 52,9 procent.

ANNONS

Störst blir Socialdemokraterna med 35,0 procent. Det är en ökning med 4,7 procentenheter jämfört med valet. S plockar främst väljare från C, men partiets väljare kommer också från Tidöpartierna, främst från M.

Även Centerpartiet har tappat sedan valet och får 4,5 procent i mätningen – en nedgång med 2,2 procentenheter.

Vänsterpartiet ökar med 1,5 procentenheter jämfört med riksdagsvalet och landar på 8,2 procent.

Oförändrat för MP

Miljöpartiet får 5,2 procent i mätningen, vilket i princip är oförändrat jämfört med valresultatet. Mätningen är gjord mellan 2 och 30 maj, mitt under valrörelsen till EU-valet där MP fick 13,9 procent. Strax före mätperioden hade också det nya språkröret Amanda Lind just blivit vald.

Partisympatiundersökningen visar resultatet om det skulle vara riksdagsval i maj 2024. Fler än 9 200 personer ingår i undersökningen, men fler än hälften har av olika skäl inte svarat. Frågan de har fått svara på är: “Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS