News55

Kenneth Gärdestad: "Jag vill inte att minnet av Ted förknippas för mycket med hans sjukdom"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 20 feb. 2016Publicerad: 20 feb. 2016

På torsdagen skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Brodern och låtskrivaren Kenneth Gärdestad berättar för News55 om hyllningsveckan som varit och hur han vill att vi minns brodern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen skulle Kenneth Gärdestads yngre bror Ted Gärdestad fyllt 60 år och som en hyllning till honom spelade Ted Gärestads gamla kompband “Rock’n Roll Machine”, på Elite Statshotell i Eskilstuna.

– Det var fullsatt, stor stämning. Jag fick dem även att trycka upp ljudet i pausen så texten skulle höras bättre. Hörs texten är jag nöjd, skrattar Kenneth Gärdestad.

Ted ville alltid sjunga om kärlek

Av de ungefär hundra låtar bröderna skapade tillsammans skrev nämligen Kenneth Gärdestad all text. När han frågade sin bror vad låtarna skulle handla om, var svaret alltid detsamma.

– Kärlek, säger Kenneth Gärdestad och fortsätter:

– Det var viktigt för honom att musiken skulle skapa harmoni och glädje, det var ju så han själv ville känna, säger Kenneth Gärdestad.

Han tror också att temat kärlek hade varit lika dominerande om bröderna gjort musiken i dag.

– Ja, Ted hade nog inte ändrat sig på den punkten.

ANNONS

Vill sprida ett positivt budskap

Ted Gärdestad tog livet av sig när han var 41 år gammal och hans bror har många gånger via föreläsningar berättat om hur hans bror kämpade med inre röster i huvudet som fick honom att göra destruktiva saker och perioder i livet då han mådde oerhört dåligt. Han är övertygad om att Ted Gärdestad aldrig hade gått med på att berätta om sin psykiska ohälsa på samma sätt, men tror samtidigt att det har hjälpt många andra i liknande situationer.

      LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju

– Även fast jag pratat om Teds svårigheter och hans psykiska ohälsa så är jag noga med att även sprida budskapet att han var en positiv person. Och det avspeglar sig i hans musik.

– Bandet som spelade på hyllningskonserten nu, det var ju bandet som Ted åkte runt med när han började må dåligt där i slutet på 90-talet. Men de orkade ta hand om honom fast han mådde dåligt, de var även hans vänner, säger Kenneth Gärdestad.

Av alla de låtar bröderna producerade tillsammans är nog superfavoriten:”Himlen är oskyldigt blå”.

– Och på scen blir den ett riktigt stordåd. Men”För kärleken skull” är också bra.

När Kenneth Gärdestad fick skrivkramp tog han ibland till knep, som att ställa sig utanför en kyrka för att framkalla känslor.

ANNONS

– Ja, det funkade kan jag säga. Det var ju ett ständigt sökande efter ingångar. Sen var det ju viktigt att låtarna inte innehöll för många ord på “p”, eftersom det gav ett poppande ljud. “K” var inte heller så poppis. Däremot var “u” en bra bokstav och så gärna mycket vokaler i texterna. Ja, då fick det bli det så.

“När blev solen gul
När fick vagnen hjul
Jag bara undrar
Vet du när blev himlen blå
När blev molnen grå
Jag undrar”

Det är tystnaden som dödar

Kenneth Gärdestad kämpar just nu själv för att bli frisk från en tids sjukdom. Han vill ta det lugnt och hoppas kunna spendera lite tid i värmen.

– Jag har en lägenhet i Spanien jag gärna besöker snart.

Om det blir några föreläsningar i framtiden vet han inte, men det är inte omöjligt.

– Vi spelar ju Teds låtar efter föreläsningarna och det är både gåvan jag kunde ge Ted och även gåvan jag kunde ge mig själv. Mitt mantra har varit att det är just tystnaden som dödar. Jag vill inte att minnet av Ted förknippas för mycket med hans sjukdom utan också hur positiv han var. Han kunde ju göra det här trots rösterna han hörde. Han sade ibland att han skulle ställa rösterna inför rätta, de skulle stå till svars för grejerna de gjorde mot honom.

Det har varit en lång vecka men Kenneth Gärdestad är glad att han, förutom hyllningen till brodern, även fått möjlighet att uppmärksamma fler personer.

ANNONS

–Stickan Andersson, Björn och Benny, Micke Tretow och Janne Schaffer. De har betytt mest för att få ut Teds musik. Jag bugar å det djupaste.

      LÄS MER: Quiz: Vad vet du om Ted Gärdestad

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS