Efter många år som ena halvan av framgångsrika humorduon Stefan & Krister tappade Krister Classon all livsglädje. Han fick diagnosen bipolär sjukdom och berättar i dag i Hallands Nyheter om sitt nya, mer harmoniska liv med medicinering och där han lärt sig välja det han mår bra av.
Mest läst i kategorin
Under många år var Krister Classon ena halvan av framgångsrika humorduon Stefan & Krister. Krister, som då var verksam som trubadur, och Stefan Gerhardsson träffades första gången 1980 när de sammanfördes för att uppträda i samband med en hotellinvigning i Älvsered.
– Det folk mindes bäst var när vi gjorde bort oss och skämtade, så vi hoppade på det tåget. Musiken fick stryka på foten men vi hade skoj, berättar Krister för Hallands Nyheter.
Det kom att bli många revyer och tv-program genom åren, men efter premiären av farsen ”Där fick du!” på Vallarna i Falkenberg 1998 kände Krister att han inte orkade mer.
– Jag hade skrivit manus, regisserat och hade själv en av huvudrollerna. Jag hade jobbat oavbrutet i över ett år. När jag stod i duschen i källaren efter föreställningen tappade jag fotfästet helt. Plötsligt insåg jag att jag bara kunde vara glad i dag, i morgon måste jag börja med ett nytt manus.
LÄS MER: De fick årets revystipendier
Livet kändes meningslöst
Krister berättar för Hallands Nyheter hur han kände sig dödstrött och lättretlig. Han tyckte livet var meningslöst och gick till läkare där han fick diagnosen manodepressiv sjukdom.
– På den tiden var det inget man pratade om. Jag höll det för mig själv, jag skämdes och ville inte bli betraktad som konstig och få en massa frågor om hur jag mår. Men nu heter det bipolär, inställningen till sjukdomen har ändrats och blivit bättre.
Den enda Krister pratade med var hustrun Annika som han har två vuxna barn tillsammans med. Den 17 december firar de sin 30-åriga bröllopsdag som även sammanfaller med Kristers 60-årsdag. Krister fick medicin som han måste äta hela livet, men det var först efter ett år som gnistan kom tillbaka. Under tiden fortsatte han att stå på scen med ”Där fick du” i ytterligare ett och ett halvt år.
– Det var nästan bra att jag hade något att göra. På scen känner man inte av att man är den man är. Samtidigt insåg jag att jag arbetade i en djävla skitbransch, att jag inte passade in. Sen dess har jag inte gått på en enda premiär, berättar Krister.
LÄS MER: Krisen inom psykvården
Sonen också bipolär
När sista föreställningen av ’”Där fick du!” var klar riktade Krister in sig på enbart manus och regi.
– Ett perfekt arbete. Jag arbetade dagtid som alla andra och var för första gången sen jag var 15 år ledig på helgerna.
Krister har även bandet Nya Rymdklang som han spelar med en gång i månaden, ofta ihop med ett litet quiz.
– Jag gillar det verkligen. Musiken har alltid varit viktigast för mig.
Sedan några år har även sonen Lars, 30, haft diagnosen bipolär sjukdom. Han och Krister hade skrivit manus och regisserat föreställningar ihop under flera år när de första tecknen dök upp i 25-årsåldern.
LÄS MER: Adde Malmberg: “Jag känner mig inte alls som 60”
Regelbundna samtal med psykiatriker
Mellan de intensiva arbetsperioderna kunde Lars ligga till sängs ett par dagar i sträck utan att vilja prata med någon. När Lars en dag för två år sedan stod hemma i tvättstugan drabbades han av en panikångestattack och svimmade i en hög med smutstvätt.
– Det kom bara så här, berättar han för Hemmets Journal och knäpper med fingrarna. Plötsligt kändes det som att jag låg under vatten och inte kunde andas. Kroppen kämpade tills det bara blev för mycket. Då stängde den av.
Idag föreläser Lars om hur det är att leva med bipolär sjukdom och både han och pappa Krister har regelbundna samtal med psykiatriker.
– När jag slutade som skådespelare föll en stor sten från mitt hjärta, säger Krister till Hemmets Journal. Man måste vara tydlig mot sig själv och välja det man mår bra av.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.