News55

Kristersson vet inte om han kan lita på SD

Artikelbild
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. (Foto: Samuel Steén/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att SD brutit mot Tidöavtalets punkt om att tala respektfullt om varandra. Men samarbetet kring de sakpolitiska frågorna ska fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson försvarade i tisdags arbetsmetoderna på sitt partiets kommunikationsavdelning. Han kallade TV 4:s avslöjanden för en “påverkansoperation” från det “samlade vänsterliberala etablissemanget”.

Det här är en förfärlig amerikanisering av politiken, säger statsminister Ulf Kristersson om Åkessons uttalande.

Han tar också avstånd från Åkessons uttalande om politiker, “kampanjjournalister” och aktivister som ett “klägg”.

Statsministern upprepar att han är extremt mycket emot trollfabriker och smutskastning av politiska motståndare.

Brott mot Tidö

Enligt Kristersson är det nu upp till SD, inte regeringen, att svara på mediers frågor om hur SD:s kommunikationsavdelning arbetar med bland annat anonyma konton på sociala medier.

Därtill kommer Kristersson att tala med Åkesson om hur samarbete mellan regeringen och SD ska ske på ett respektfull sätt och hur man ska uttrycka sig mot varandra.

I TV 4:s Kalla fakta hörs till exempel SD:s kommunikationschef uppmana medarbetare att “hitta skit” på KD:s toppkandidat i EU-valet.

ANNONS

Enligt Tidöavtalet ska partierna uttrycka sig respektfullt om varandras centrala företrädare. Kristersson anser att det är uppenbart att SD inte levt upp till den punkten i avtalet.

Samarbete fortsätter

Tidösamarbetet ska dock fortsätta, enligt honom.

Vårt samarbete är inriktat på sakfrågor, säger han.Men det är klart att det här är förtroendeskadligt.

TT: Kan man lita på SD?

Det kan jag inte svara på just nu, säger Kristersson.Jag tycker det finns tydliga tecken på att de smutskastat motståndare.

Även de två andra regeringspartierna Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) anser att SD brutit mot Tidöavtalets punkt om att uttala sig respektfullt om varandra.

KD-ledaren Ebba Busch uppmanade i tisdags Åkesson att “städa upp” och L-ledaren Johan Pehrson uppgav på onsdagen att det är “helt centralt” att SD slutar med anonyma konton i sociala medier.

ANNONS

Moderaternas partisekreterare Karin Enström har bjudit in alla partiers partisekreterare till ett möte på måndag. I inbjudan står att mötet ska handla om “det politiska samtalsklimatet och den ökade polariseringen”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS