News55

L: Bygg 100 nya kärnreaktorer i EU

Artikelbild
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var på fredagen på besök i Göteborg. (Foto: Adam Ihse/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

Hundra nya kärnkraftsreaktorer i EU, varav tio i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Liberalernas förslag för att täcka unionens framtida elbehov.

Det här behövs för att klara klimatomställningen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Liberalerna vill ha en kraftfull utbyggnad av kärnkraften i EU. För att täcka elbehovet framöver behövs enligt partiet minst 100 nya kärnkraftsreaktorer.

Hundra är ett bra räkneexempel. Europa behöver hundra nya reaktorer för att klara klimatomställningen och all den eldrivna industrin vi håller på att bygga upp, säger Romina Pourmokhtari.

Det skulle motsvara 15 procent av EU:s totala elbehov.

Tio nya reaktorer – närmare bestämt reaktorer motsvarande tio konventionella kärnkraftsreaktorer – bör byggas i Sverige, anser Liberalerna.

Jag ser att vi behöver vara uppe i tio till 2045. Men allra främst handlar det nu, inte minst för min del som miljöminister, om att sopa undan alla hinder som rests mot kärnkraften av både Centerpartiet och Miljöpartiet.

I samband med att Liberalerna i våras lanserade sin EU-valskampanj föreslog partiet även en “stopplag” för att hindra att ytterligare europeiska kärnkraftverk läggs ner.

ANNONS

Om vi kan få upp en kapacitet på 15 procent kärnkraft i hela EU, alltså 100 nya reaktorer, då klarar vi av klimatomställningen. Men inte annars, säger Romina Pourmokhtari.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS