News55

Läkare nekade psykiskt sjuk kvinna vård – frös ihjäl i snödriva

Läkare nekade psykiskt sjuk kvinna vård – frös ihjäl i snödriva
Kvinnan skulle lagts in för psykiatrisk tvångsvård och de fyra läkare hon hade kontakt med gjorde fel bedömning, enligt Ivo.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 mars 2024

En psykiskt sjuk kvinna besökte tre vårdinrättningar och fyra olika läkare under ett dygn. Ingen lade in henne för psykiatrisk tvångsvård. Detta blev hennes död, rapporterar TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att det var minusgrader ute gick den unga kvinnan i Västsverige omkring barfota under förra hösten. Ambulans larmades och förde henne till en jourvårdcentral där hon fick träffa en läkare, vilket P4 Väst var först att rapportera om.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läkaren fick information om att kvinnan vårdats för en psykossjukdom och skrivits ut bara veckor tidigare. Ambulanspersonalen vittnade om att de också upplevt att kvinnan hade psykotiska symptom. Trots detta skrevs inget vårdintyg och kvinnan lades inte in för psykiatrisk tvångsvård, skriver Bohuslänningen.

Hon lämnade vårdcentralen utan skor och gick ut i kylan igen, då körde ambulansen henne till den psykiatriska akuten. Inte heller här ansåg läkare att hon uppfyllde kriterierna för att tvångsvårdas och hon blev inte inlagd, rapporterar TV4.

Ambulanspersonalen övertalade henne att köra till akutmottagningen för att hennes fötter skulle tas om hand, hon erbjöds också en plats på härbärge men tackade nej och försvann från akuten. Dagen efter hittades hon död, ihjälfrusen i en snödriva.

– Den här tragiska händelsen illustrerar när flera länkar har brustit i en kedja, säger Jesper Swärd, chefläkare för Uddevalla och Trollhättans sjukhus till P4 Väst.

Ivo: Skulle tvångsvårdats

I en utredning som gjorts av inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstateras att kvinnan frös ihjäl då hon inte lades in.  I utredningen pekar man på att hon led av en allvarlig psykisk sjukdom och uppfyllde alla kriterier för att tvångsvårdas. Detta skedde inte, trots att hon besökte tre olika vårdinrättningar och fyra olika läkare var inblandade under ett dygn.

ANNONS

”Fynden och omständigheterna talar för att döden orsakades av en olyckshändelse, där patientens psykiatriska sjukdomstillstånd försatt hen i en livshotande situation”, skriver utredaren i rapporten, uppger TV4.

Utredningen menar att kvinnans historik och beteende borde varit tillräckligt för att uppfylla första villkoret för tvångsvård. Efter det inträffade har man nu tagit fram flera åtgärder som måste genomföras.

Det bemanningsföretag som försett jourcentralen med läkare måste säkerställa att de har kunskap om lagen om psykiatrisk tvångsvård innan de får jobba i regionen. Man ska även se över rutinerna kring överlämnande av patienter.

ANNONS

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Dessutom måste ambulanspersonalen utbildas inom psykiatri och vuxenpsykiatrins personal i tvångsvårdslagstiftningen, framför Ivo.

Läs mer:

Bris: Kraftig ökning av samtal om självskador

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS