Ungefär 50 procent av alla i Sverige har problem med allergi mot pollen. Men hur vet man att det är pollenallergi och inte vanlig influensa? Här kan du läsa vad läkare berättar om hur symptomen skiljer sig åt.
Mest läst i kategorin
Pollensäsongen drar igång tidigt, redan i februari då hassel och al är först ut med det som brukar ge allergiska besvär. Därefter avlöser björk- och gräspollen under våren och sommaren och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbopollen, enligt pollenkoll.se.
Det kan bli extra höga halter av pollen, och intensiva perioder med besvär om vädret är varmt. Vid en köldknäpp eller en regnig period stannar det upp och blir lägre halter.
– Björkpollenperioden är förhållandevis kort, men oerhört intensiv, säger barnallergiläkaren och professorn Magnus Wickman till TV4.
Han rekommenderar att börja medicinera tidigt på säsongen och så fort man känner symptom.
– Dagens moderna mediciner ger inte lika många biverkningar som förr och det är inte farligt att ta dem under en längre period.
Då är det pollenallergi
En vanlig fråga som många ställer sig, är hur man kan veta om man har fått en vanlig influensa eller om man är allergisk.
– Har man förkylningssymptom med klåda i ögon och näsa så är det pollenallergi, säger läkaren.
Oftast drabbas man av pollenallergi redan som barn, men allergin kan även utvecklas senare när man är vuxen.
Att vara utomhus under den varma årstiden och röra på sig är det många som ser fram emot, men som pollenallergiker bör man tänka till lite extra.
– Om man är pollenallergiker och tränar utomhus under pollensäsongen kan man få hosta och astmaliknande symptom när man andas ner pollen via munnen, säger Magnus Wickman till TV4 och fortsätter:
– Då är det bättre att andas genom näsan, så att man inte direkt får in pollen i de nedre luftvägarna.
Läs mer:
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.