News55

Larmet från myndigheten: Vi jobbar ihjäl oss

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Personalen på en svensk myndighet larmar om svåra förhållanden utan chans till återhämtning. Det rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stora flyktingströmmen från Ukraina sätter press på Migrationsverket. Personalen larmar om en tuff arbetsmiljö och det finns oro för att inte klara av uppdraget. Enligt en anställd på ett av myndighetens större kontor jobbar personalen “nästintill ihjäl sig” och det finns ingen möjlighet till återhämtning. Nu behövs det drastiska förändringar för att personalen ska orka med.

– Personalen kan inte fortsätta jobba så hårt som de har gjort de senaste veckorna, det är inte hållbart, säger Anna Ahnlund, sektionsordförande för fackförbundet ST inom Migrationsverket i region Syd, till SVT Nyheter.

Hon beskriver de senaste veckorna som kaosartade och menar att situationen är extrem.

– Vi har inte varit förberedda på det här. Vi har efter flyktingkrisen 2015 under flera år monterat ner organisationen med boendeplatser och personalkapacitet. Nu jobbar personal kvällar, nätter och mycket övertid. Viljan hos medarbetarna att hjälpa till finns men det är en väldigt extrem situation, säger Ahnlund.

Enligt Migrationsverkets HR-chef Lena Sköld Hultberg ska myndigheten anställa mer personal och det kan även bli aktuellt att låna in personal från andra myndigheter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS