News55

Livstid för mordet på Ismail Abdos mamma

Artikelbild
Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma utlöste en lång kedja av våldsamma hämndaktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu fastställs morddomarna – livstids fängelse respektive fyra års sluten ungdomsvård – för en 20-åring och en 16-åring, meddelar Svea hovrätt.

Duon, som var 19 respektive 15 år gamla vid tiden för brottet, döms för att tillsammans och i samförstånd ha mördat mamman, som hittades skjuten med ett skott i bröstet hemma i villan i Uppsala i september förra året.

Hon sköts med en pistol med ljuddämpare genom en glipa i ett öppet fönster. 20-åringen, vars DNA hittades på mordvapnet, ska utvisas efter avtjänat straff.

Åklagarsidan yrkade på fängelse även för 16-åringen, som enligt hovrätten hade dömts till livstid om han varit över 18 år.

Fastställs görs även fängelsedomarna för tre personer som döms för medhjälp till mord, grovt vapenbrott och stämpling till grovt vapenbrott.

Vänner blev fiender

Ismail Abdo var tidigare högt uppsatt i Foxtrotnätverket och stod nära ledaren Rawa Majid, men förra året hamnade de på olika sidor i en våldsam konflikt. Båda två är internationellt efterlysta och tros gömma sig utomlands.

Åklagare Erik Grönvall betonade under tingsrättsförhandlingen att kvinnan saknar koppling till sonens kriminalitet och att hennes enda brott är att hon var gängledarens mamma.

ANNONS

20-åringen chattade före och efter mordet med två ledargestalter på Majids sida av det splittrade Foxtrotnätverket. Båda två har sedan dess skjutits ihjäl utomlands i dåd som enligt flera medier kopplas till personer nära Ismail Abdo.

Skulle mörda fler

Av chattarna framgår även att de båda torpederna lovades mer pengar ju fler ur Ismail Abdos familj som mördades. Mamman blev deras enda offer.

Duon greps morgonen efter dådet med mordvapnet på ett hotellrum.

Under hösten 2023 följde en lång rad våldsdåd, både i och utanför Sverige, som kopplas till konflikten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS