News55

Lyxmäklare misstänks för mångmiljonsvindel

Artikelbild
Vy över Strandvägen på Östermalm i centrala Stockholm. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Med påkostad marknadsföring, flådiga kostymer och pärlvitt leende tog lyxmäklaren branschen med storm. Men framgångssagan misstänks ha byggt på grova brott – och dolde kopplingar till en gängman misstänkt för mordet på 12-åriga Adriana. I dag inleds rät…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom loppet av ett par år etablerade sig den nyutexaminerade mäklaren i 40-årsåldern som en av landets mest framgångsrika med försäljningsvärden i miljardklassen.

Men i maj förra året slog polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot kontoret i Stockholms innerstad. Stjärnmäklaren häktades misstänkt för grova ekobrott tillsammans med en jämnårig affärskompanjon och två kvinnor.

I mars väcktes åtal för grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt som ska ha pågått mellan 2015 och 2022.

Misstankarna gäller bolånebedrägerier där falska inkomstuppgifter använts för att vilseleda banker att bevilja bolån. Bland annat ska affärskompanjonen och dennes fru fått lån på nästan 10 miljoner kronor på oriktiga grunder.

Mäklaren och affärskompanjonen åtalas vidare för flera fall av grova bokföringsbrott, anklagade för inte ha bokfört affärshändelser på närmare 50 miljoner kronor.

Anställde mordmisstänkt

Duon misstänks också för grov näringspenningtvätt i samband med flera bostadsaffärer där betalningen, enligt åtalet, kan ha härrört från kriminalitet.

En av dessa gäller en lägenhetsaffär som 2019 förmedlades av mäklaren. Säljare var affärskompanjonen och köparen en 26-årig gängkriminell man som är internationellt efterlyst misstänkt för delaktighet i mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg året därpå.

ANNONS

När 26-åringen ansökte om bolån uppgav han att han var fast anställd som it-ansvarig på mäklarbyrån med en månadslön på 65 000 kronor.

I firmans bokföring hittades löneutbetalningar till 26-åringen. Men enbart under tre månader som sammanfaller med tiden för lägenhetsköpet, något Ekobrottsmyndighetens utredare beskriver som “anmärkningsvärt”.

Förnekar brott

Enligt stjärnmäklaren var gängmannen anställd för att “dra in affärer”. När andra anställda på mäklarfirman i förhör får frågor om mannen har de aldrig hört talas om honom.

Byrån hade stora planer på expansion utomlands, men begärdes i september i fjol i konkurs. Mäklaren och övriga åtalade förnekar brott.

Han menar att han följt branschpraxis kring kontroll av de pengar som han tagit emot. Och min huvudman har inte ansvarat för bolagets bokföring, sade mäklarens advokat Behrang Eslami till Aftonbladet i samband med att åtal väcktes.

På onsdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt.

Simon Uggla/TTFakta: De åtalas TT

ANNONS

Stjärnmäklaren i 40-årsåldern: Åtalas för två fall av grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri, fem fall av grovt bokföringsbrott, tre fall av grov näringspenningtvätt.

Affärskompanjonen i 40-årsåldern: Åtalas för två fall av grovt bedrägeri, fyra fall av grovt bokföringsbrott, fyra fall av grov näringspenningtvätt.

Kvinna i 40-årsåldern gift med affärskompanjonen: Åtalas för grovt bedrägeri.

Kvinna i 55-årsåldern: Åtalas för grov näringspenningtvätt och grovt bedrägeri.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS