För många äldre innebär sommaren en tid av ensamhet och isolering då exempelvis avsaknad av hiss gör att de inte kan ta sig ut.
Mest läst i kategorin
Många äldre ser inte fram emot sommaren. Istället handlar det om en tid av ensamhet där verkligheten för många innebär att inte ens komma ut ur lägenheten, i vissa fall inte på flera veckor – samtidigt som livet och sommarvärmen pågår där utanför. Och det är ett växande problem.
Under rubriken ”Fånge i sitt eget hem” höll Artur Ringart i en diskussion i Almedalen som handlade om att åldras i otillgängliga bostäder. Hem som exempelvis saknar hiss, vilket gör det omöjligt får många med funktionshinder att kunna ta sig ut.
Och det är alltså en stor del av den växande andelen äldre som bor i otillgängliga bostäder. Så hur ska man göra för att de äldre som vill bo kvar hemma inte blir fångar i hemmet?
LÄS MER: Amelia Adamo: Politikern har tappat blicken för de äldre lidande
“Ålderism”
Enligt Fredrik von Platen, sakkunnig i bostadsfrågor hos SPF Seniorerna, bor de allra flesta över 65 år i så kallat otillgängliga bostäder. Det handlar om uppåt 80%, och varannan senior i flerbostadshus som saknar hiss vilket är 100 000 fler än för tio år sedan.
– Det innebär en olämplig kombination, nämligen lägre livskvalitet och samtidigt ökade kostnader för vård och omsorg.
I Finland och Norge finns ett statligt hisstöd som bostadsägarna kan söka, men i Sverige finns inget sådant stöd.
Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, menar att vi helt enkelt måste införa ett liknande system här.
– Det finns en outtalad ålderism i det här. Visst är ungas och studenters bostäder viktiga men för att hela bostadsmarknaden ska fungera måste man ta med alla generationer. Genom att underlätta så att människor kan bo kvar längre skjuter man upp många ohälsoproblem vilket innebär stora besparingar för kommunen.
LÄS MER: Ensamhet bland äldre i sommar
“Som medmänniska mår man dåligt”
Emma Henriksson sitter som ordförande i riksdagens socialutskott och håller med Barbro Westerholm om att kommunerna har mycket att vinna på att installer hissar och får medhåll av Malin Ekman Aldén, generaldirektör vid Myndigheten för delaktighet.
– Jag tror också att hissbidraget är viktig, men det finns även många andra tillgänglighetsbehov som har betydelse. Det är helt oacceptabelt att många äldre inte får komma ut i sommar, som medmänniska mår man dåligt av att läsa om detta.
Enligt Charlotte Teglgaard, generalsekreterare för Hissförbundet, pratas det ofta om att det inte går att sätta in hissar i många befintliga bostäder men menar att tekniken har gått framåt.
“Finns lagstiftning – bara att följa”
– Det finns många bra lösningar, hissföretagen har jobbat mycket med det här.
Så det verkar inte finnas några egentliga hinder för att skapa förutsättningar som gör att Sveriges äldre inte blir fångna i sina hem… På frågan om hon tror att det kommer att ske en förändring snart eller om det kommer att dra ut på tiden svarar Karolina Celinska, 1:e vice Ordförande i De handikappades riksförbund att det förstnämnda är en förutsättning för att samhället ska gå framåt:
– Folk blir äldre, det är en del av den mänskliga mångfalden. Det finns lagstiftning – det är bara att följa den.
Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.