Äldre medicineras ofta med flera olika läkemedel – så kallas massmedicinering. Var sjunde får dessutom mediciner som kan vara farliga för äldre, det rapporterar Expressen. – Det ökar risken för biverkningar kraftigt. Och man vet faktiskt inte vad den samlade effekten av dem blir, säger läkaren Johan Fastbom till Expressen.
Mest läst i kategorin
Enligt ny statistik från Socialstyrelsen tar var tionde person över 75 år tio läkemedel eller fler per dag, något som kan få ödesdigra konsekvenser, skriver Expressen.
Risken för olika biverkningar ökar ju fler mediciner man tar.
– Om man har tio eller fler läkemedel så får man räkna med att några av dem kanske inte passar ihop. Och när det är så många vet man inte riktigt effekten blir – hur de fungerar tillsammans, säger Johan Fastbom till Expressen.
Faran är att vissa läkemedel inte passar ihop och att de i vissa fall har additiva effekter, alltså förstärker varandras verkan, menar Johan Fastbom. Det kan resultera i att man exempelvis tar två lugnande preparat som gör att effekten bli dubbelt så stor än vad som var tänkt.
Johan Fastbom menar att det blir problematiskt när olika läkare skriver ut mediciner men ingen tar ansvar för helheten.
– När man behandlar äldre måste man se till helheten och hitta en lagom avstämd behandling. Man kanske måste bestämma vad som är viktigast att behandla, säger Johan Fastbom.
Varje år besöker 35 000 äldre sjukvården för att de blivit sjuka av läkemedlen de använder och drygt var tionde person över 65 läggs in på sjukhus på grund av läkemedelsbiverkningar.
LÄS MER: Dement medicinerades utan samtycke
Kritisk till lugnande mediciner
Exempelvis vissa sorter lugnande läkemedel och sömnmedel har visat sig vara särskilt olämpliga för äldre då de bland annat kan orsaka trötthet, förvirring, yrsel och fallolyckor.
Pensionärsorganisationen PRO:s ordförande Christina Tallberg vill att alla äldre ska få rätt till en fast läkarkontakt och att den ska ha helhetsansvar för patienten.
– Vi vill att personer mellan 65 och 75 år också ska ha rätt till läkemedelsgenomgångar.
Christina Tallberg är kritisk till att äldre ges lugnande medicin i stället för att bli aktiverade eller har någon att prata med.
– Fel och övermedicinering orsakar enormt lidande och kostar samhället stora pengar, avslutar Christina Tallberg till Expressen.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.