News55

Miljön i topp inför valet – men bara i Sverige

Artikelbild
Unga klimataktivister i en demonstration utanför EU-parlamentet i juli 2022. Arkivfoto. (Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Allt fler väntas rösta i årets EU-val – men av helt olika skäl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är enda land där klimatfrågorna ligger i topp, visar en färsk mätning från EU-parlamentet.

Över 25 000 européer har fått säga sitt i den senaste så kallade Eurobarometermätningen – den sista inför EU-valet den 6-9 juni. Och av svaren att döma så är intresset större än på mycket länge.

Det sägs alltid att varje val är viktigare än det tidigare. Men det här gången är valet inte bara viktigt utan avgörande, anser EU-parlamentets chefstalesman Jaume Duch på en pressbriefing i Bryssel.Högsta sedan 1994?

I 24 av 27 EU-länder är det fler i år än vid samma tillfälle inför valet 2019 som säger att de kommer att rösta. Uppgången är också rejäl – tio procentenheter eller mer i 16 av länderna – vilket tyder på det högsta valdeltagandet på åtminstone 30 år, om inte ännu längre.

Mycket av det ökade intresset förklaras med ett allt bistrare läge i världen, efter coronapandemin och med kriget i Ukraina. Det har fått säkerhet och försvar att bli en allt viktigare valfråga för många, särskilt i länderna i öst och norr. Totalt sett hamnar ändå kampen mot fattigdom och social utslagning i topp som viktigaste valfråga när alla EU-länder räknas in.

Klimat i topp

Sverige sticker ut som enda land i mätningen där klimatförändringarna ses som den viktigaste valfrågan. Här är dock svenskarna i samklang med de unga väljarna, som också sätter klimatet i topp. Sverige är också unikt med att sätta klimatet som den fråga som man vill att EU fokuserar på för att stärka sin ställning globalt.

Ett annat land som sticker ut är bjässen Frankrike, som hamnar i botten av flera tabeller när det gäller de tillfrågades syn på sina levnadsförhållanden, optimism inför framtiden och bilden av EU.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS