News55

Nationellt krisläge för dansbandsbranschen

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2021

Ett femtiotal dansband och branschorganisationer har signerat ett upprop som utlyser ”nationellt krisläge” för dansbandsbranschen. Kulturministern svarar att det är svårt att säga när krisstödet kommer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronapandemin har inte varit skonsam mot någon bransch. Efter att restriktionerna lättats såg dock många musikarrangörer ett ljus i tunneln och för många vände utvecklingen. Detta var dock inte fallet för dansbandsbranschen, rapporterar Expressen.   

Dansbandsbranschen har tappat uppemot 75 procent av sina besökare i höst. Detta har lett till att ett femtiotal dansband och branschorganisationer har signerat ett pressmeddelande där de utlyser ett ”nationellt krisläge” och kräver att regeringen agerar. Thomas Deutgen, chefredaktör för dansbandsmagasinet ”Får jag lov” och dansbandsexpert säger att publiktappet är större än man kunnat förutspå.  

– Krisläget är nu ett absolut faktum. Staten måste agera snabbt om inte en hel bransch ska gå under. 

Kulturminister Jeanette Gustafsdotters svar på uppropet är att starta en dialog med parterna för att avgöra vilka insatser som krävs för att lösa situationen. Hon säger även att 2022 kommer innebära fortsatta satsningar för att stärka den fria kulturen. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS