News55

Neuroförbundet om MS-sjuks död på toalett: "Det får aldrig hända igen"

Fortfarande är alldeles för många butiker utformade så att människor med funktionsnedsättning inte kan ta sig in.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 nov. 2016

Debatten om assistansersättning har rasat sedan en MS-sjuk kvinna påträffades död på en handikapptoalett i Malmö. Nu säger Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck sitt om den bristande rättssäkerheten för personer med funktionsnedsättningar i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om den MS-sjuka kvinna som i början av oktober påträffades död inne på en handikapptoalett i köpcentret Hansa i centrala Malmö. De vakter som jobbade vid tillfället hade missat att göra sin rutinkontroll av lokalen innan det var dags att stänga.

      LÄS MER: Stora säkerhetsbrister på offentliga toaletter

Ansökte om fler assistanstimmar – fick färre

Innan kvinnan förolyckades hade hon ansökt om fler timmars assistans för att bland annat få ytterligare hjälp med toalettbestyr, men Försäkringskassan tyckte annorlunda – kvinnans timmar skulle istället bli färre.

Nu uttalar sig Neuroförbundet med anledning av händelsen.

“Många assistansberättigade lever i en ständig rädsla för att förlora sin assistans trots oförändrat eller försämrat hälsotillstånd”, skriver förbundets ordförande Lise Lidbäck i ett pressmeddelande.

Dödsfallet har gett upphov till en debatt, inte minst gällande det system som reglerar vilka av de över 16 000 personer med svåra funktionsnedsättningar som har rätt till assistans och i vilken utsträckning. Enligt Lise Lidbäck brister säkerheten hos Försäkringskassan, den myndighet som till stor del har inflytande att sätta ramarna för hur dessa människor ska leva sina liv, skriver hon i pressmeddelandet.

      LÄS MER: Allt färre beviljas personlig assistans

ANNONS

Försäkringskassan river upp beslutet

Försäkringskassan har nu tänkt om gällande sitt utfärdade beslut om färre assistanstimmar för kvinnan, istället skulle kvinnan  ha tilldelats fler. Man konstaterar att allvarliga fel har inträffat och har därför rivit upp beslutet och ska göra upp ett nytt.

Detta är dock en klen tröst, menar Lise Lidbäck, eftersom det värsta redan har inträffat. Enligt Lidbäck ska assistansersättningen därför också kunna användas till juridiskt stöd och hjälp, eftersom det kan vara avgörande.

Lise Lidbäck skriver att det får vara nog med neddragningar och inskränkningar av assistansberättigades livsmöjligheter innan en omfattande analys av läget har gjorts. Att det handlar dels om rättssäkerheten vid bedömningar, hur lagen tolkas och hur enskilda drabbas.

“Det ofattbara har hänt. Det får aldrig hända igen”, avslutar Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS