News55

Nu får mobiler förbjudas i skolan

Artikelbild
Arkivbild/TT
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 13 okt. 2016Publicerad: 13 okt. 2016

Nu har rektorer rätt att förbjuda elever att använda mobiler i skolan. Det bekräftar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skolinspektionen beslutade under gårdagen att det från och med nu är tillåtet att förbjuda mobiler på skolor – om eleverna själva får vara med och tycka i frågan. Och utbildnningsminister Gustav Fridolin står bakom Skolinspektionens beslut.

– Det är så klart jättebra att det är tydligt det vi sagt länge: Alla skolor ska ha ordningsregler och alla ordningsregler 2016 bör rimligen innehålla regler om hur, när och var man använder tekniska hjälpmedel, säger han till Aftonbladet.

      LÄS MER: Föräldrar anmälde skola för att ha visat Alfons Åberg-film

Till grund för Skolinspektionens beslut ligger en prövning som gjordes efter att en förälder anmält mobilförbudet på en skola i Orsa. Skolinspektionen anmärkte på att att rektorn inte hade låtit eleverna komma till tals innan förbudet infördes och kräver att Orsa kommun tar fram en handlingsplan för hur man gör eleverna delaktiga när nya ordningsregler införs.

– Anledningen är att när man har eleverna med i processen brukar respekten för reglerna vara mycket högre, säger Gustav Fridolin.

Fridolin menar också att mobilförbud är något som eleverna ofta står bakom när det väl införs.

– Min uppfattning är att det brukar finnas ett stort stöd bland eleverna. Vi vet genom undersökningar att eleverna blir störda av både sin egen och av andras  mobiler och att man vill ha gemensamma regler.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS