News55

Nyanlända och pensionärer fikar och fortbildas

Artikelbild
ARKIV.030106. Vatten som rinner frÂn kran i handfat.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 25 okt. 2016Publicerad: 25 okt. 2016

När SPF Seniorerna blev uppsagda från sina lokaler tog föreningens ordförande kontakt med de som hade lokalerna mittemot den gamla, SFI, och på så sätt bildades Nässjös första integrationskafé. – De förklarar varför de äter gräshoppor och vi varför vi äter surströmming, säger SPF Seniorernas Evald Larsson till News55 och skrattar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SPF Seniorerna i Nässjö blev av med sina lokaler blev förvirringen stor – var skulle de nu hålla hus? De behövde en ny plats för sina veckomöten och blev lovade att använda sig av SFI:s lokaler under en viss tid på dagen, om de inte skulle störa eleverna. Evald Larsson gav då förslaget om att eleverna skulle vara med på fikat i stället för att SPF Seniorerna skulle behöva vara oroliga för att störa, och på den vägen är det.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Inför nollvision för fallolyckor

Lär sig saker av varandra

Varje torsdag träffas invandrare och och seniorer på intergrationskaféet för att fika, diskutera, och framförallt lära sig saker av varandra. En av reglerna under fikat är att det bara får pratas svenska.

– Syftet är att de som kommer ska få öva sig i det svenska språket och att vi ska berika varandra med kännedom om varandras kulturer och sätt att leva. Min förhoppning är att det här ska sprida sig till andra platser, säger Evald Larsson till News55.

      LÄS MER: Så kan äldre sänka sina energikostnader

Ökat med tio per gång

Vid det första fikatillfället i september kom drygt hundra personer. Sedan dess har antalet personer ökat med cirka tio personer per gång och vid det senaste fikat kom drygt 160 personer.

ANNONS

– Det är jättetrevligt och det förs livliga diskussioner. Ibland känns det som att man befinner sig på en restaurang i Kairo, avslutar Evald Larsson till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS