På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen.
Mest läst i kategorin
Samtidigt har en ny opinionsmätning om förslaget eldat på “oron, ilskan och frustrationen” inom Moderaterna.
Utåt sett är sex av åtta partier enade om att rösta ja till den nya könstillhörighetslagen. Men särskilt för Moderaterna kommer det inte att ske utan tandagnisslan.
I måndags kom en ny opinionsmätning som har skapat ytterligare huvudvärk för statsminister Ulf Kristersson. I mätningen, som Verian har gjort för TV4, svarar 59 procent av de tillfrågade att de tycker att den nya könstillhörighetslagen är mycket eller ganska dålig, medan 22 procent tycker att förslaget är bra.
Enligt en M-källa med insyn har mätningen ökat “oron, ilskan och frustrationen” i både riksdagsgruppen och bland moderater i landet.
Källor har tidigare uppgett för TT och andra medier att en majoritet i den moderata riksdagsgruppen egentligen är emot lagen. Men partiledningen har gjort klart att det är “att gå dit och rösta ja” som gäller.
Enligt M-källan kan den som röstar mot lagen eller lägger ned sin röst bli av med eventuella utskottsplatser och andra uppdrag.
“De flesta är emot”
En annan M-källa skriver i ett sms till TT inför omröstningen att “de flesta är emot, men kommer nog ändå att rösta för”, främst för att det är svårt att gå emot en partiledare som dessutom är statsminister. Källan bedömer därför chansen som noll att förslaget ska återförvisas till utskottet, som KD och SD vill.
Förslaget har inte folkligt stöd, eller ens egentligen stöd i riksdagen. Det är klart att jag tycker att det är beklagligt, säger KD-ledaren Ebba Busch.
Under en pressträff på partiets Sverigemöte förra veckan sade Ulf Kristersson dock att han inte ångrar någonting i hanteringen av frågan.
Moderaterna står bakom den kompromiss som finns och det kommer också att framgå i riksdagsomröstningen, sade han då.Splittring i S
Men lagförslaget har också skapat splittring inom Socialdemokraterna. S-politikern Patrik Björck skrev nyligen i en debattartikel i SvD att han kommer att rösta nej till förslaget, som han kallar för “orimligt”. Han säger till TT på tisdagen att han står för sin åsikt.
Även Annika Strandhäll, ordförande i S-kvinnor, är emot förslaget. Hon är på resa i Strasbourg i tjänsten och kommer därför inte närvara när omröstningen äger rum.
Även inom L har frågan diskuterats. Partiledaren Johan Pehrson säger att han “verkligen hoppas” att alla liberaler röstar ja i morgon.
Det är en viktig frihetsreform för en mycket utsatt och ansatt grupp människor.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.