News55

Outbildad personal på äldreboende - kvinna låg utan vätska och mat i två dagar

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 30 sep. 2015Publicerad: 30 sep. 2015

Kvinnan hade inte heller fått sina mediciner eller blöjan bytt. Nu slår avdelningschefen larm: "Vi behöver personal med utbildning".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SIMRISHAMN. Det var den sjunde juli som personal på äldreboendet S:t Olofshemmet upptäckte att den äldre kvinnan inte fått hjälp att stiga upp ur sängen. Hon hade legat i två dygn med ett “bälte om sig i sängen” och varken fått sin medicin mot smärta, vätska, mat eller byte av blöja. Detta går att läsa in en lex Sarah-anmälan som mottagits av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Ett mänskligt misstag

Lena Parkhagen som var ansvarig avdelningschef på äldreboendet vid den aktuella tidpunkten förklarar för News55 att händelsen beror på mänskliga misstag.

      LÄS MER: Vägrade byta blöja på äldreboende

– Som jag kan se efter utredningen har det brustit i kommunikationen mellan personal, man följde inte handlingsplanen.

Lena Parkhagen säger dock att det inte stämmer att kvinnan hade bälte om sig i sängen.

– Det är ett bälte hon vanligtvis har i rullstolen och på något sätt måste hon ha fått tag i det, så att det lindats runt armen. Däremot kunde det ju ha hänt någonting olyckligt eftersom hon fick tag i bältet.

“Stort problem att vi inte får utbildad personal”

ANNONS

På enheten arbetade vid tillfället sju tillsvidareanställda undersköterskor och två vikarier, varav en av dem var outbildad.

      LÄS MER: Professor slår larm – brist på vårdplatser dödar

– Att sommarvikarier inte har någon utbildning men ändå kan arbeta med människor på detta sätt är ett stort problem, säger Lena Parkhagen.

– När det handlar om kortare semestervikariat finns det ingen chans att vi alltid får personal med utbildning. Det här är ett problem som jag tror gäller i hela Sverige.

Händelsen bedöms som risk för ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah, då det kunde ha påverkat kvinnans fysiska och psykiska hälsa och beror på brister i den egna verksamheten. Efter händelsen beslutades det att satsa mer på struktur, planering och metoddiskussioner på enheten under en månads tid.

– Vi har varit väldigt närvarande ute bland personalen, dokumenterat metoder som används, gett konkret vägledning till personal och även haft extrainsatta möten, säger Lena Parkhagen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS