Nu sprider sig en smittsam infektionssjukdom i Sverige. Det rapporterar SVT Nyheter.
Mest läst i kategorin
Många har trott att scharlakansfeber varit utrotad, men nu sprider sig den ovanliga sjukdomen i Sverige och Europa. De senaste veckorna har sjukdomsfallen ökat i framför allt Gävleborg, Värmland och Västra Götalandsregionen.
– Vi har fått en hel del frågor om scharlakansfeber från vårdcentraler i hela landet. Av någon anledning har sjukdomen ökat och vi kan bara spekulera om varför det är så, säger Anna-Lena Fastén, allmänläkare på Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) i region Stockholm, till SVT Nyheter.
Scharlakansfeber är en smittsam infektionssjukdom som framför allt drabbar barn. Sjukdomen orsakas av samma typ av streptokockbakterie som ligger bakom halsfluss och svinkoppor.
Nu för tiden är det inte särskilt farligt att drabbas av scharlakansfeber, men har man otur kan det gå illa. Streptokockerna kan leta sig in i kroppen och orsaka en livshotande infektion, skriver SVT.
Vanliga symptom när man drabbas av sjukdomen är att man får hög feber, knottriga hudutslag, halsont och man kan få svårt att svälja och få i sig mat. Den som blir sjuk i scharlakansfeber rekommenderas att få antibiotika, vilket förkortar sjukdomstiden och gör den mindre smittsam.
Behandlas med antibiotika
Det kan vara svårt att skydda sig eftersom att många bär på bakterierna utan att visa några symptom. Men i händelse av ett utbrott på till exempel en förskola så kan det vara bra att tänka extra på hygienen och inte dricka ur någon annans glas. Det rekommenderar Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
– Vi uppmanar till att man alltid söker vård om man misstänker scharlakansfeber. Man ska också vara hemma om man är sjuk. Efter två dagars behandling med antibiotika är man smittfri, säger Lindblom till SVT.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.