News55

Pensionärer får gestalta "det vackra åldrandet"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 jan. 2017

Åldrandet kan betraktas som något tungt och svårt, men fotografen Victor Falk har en annan utgångspunkt när han fotograferar de boende på äldreboendet Ekhaga utanför Onsala. – Jag vill att betraktaren ska känna att det inte tar slut här. Att det fortfarande finns liv i den här blicken, säger Victor Falk till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fotoprojektet “Det vackra åldrandet” är den yngsta modellen 77 år gammal. På äldreboendet Ekhaga utanför Onsala fick Barbro Edéus, 94, och drygt 26 andra boende sitta modell för fotografen Victor Falk. Nu finns porträtten tillgängliga för allmänheten på kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

Initiativtagaren Jessica Atterlöf som jobbar på Ekhaga och fotografen Victor Falk ville visa att åldrandet inte nödvändigtvis behöver vara något svårt och smärtsamt.

      LÄS MER: Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder

“Det känns som ett kvitto på ett bra liv”

– När jag ser de här bilderna av äldre personer som inte är så retuscherade tänker jag att det känns som ett kvitto på ett bra liv. Det är det jag vill att betraktaren ska känna, att det inte tar slut här och att det finns liv i den där blicken, säger Victor Falk till News55.

Det här är första gången som han fotograferar personer som är över 50, berättar han, en process som har varit annorlunda men också spännande.

–  Det är en kontrast mot att jobba med modeller. Vi pratar ju inte riktigt samma språk, så jag har försökt att jobba på att sätta mig in i deras referensramar. Jag tog det väldigt försiktigt eftersom jag inte visste hur de skulle reagera på att sitta i en mörk studio med massa blixtar eller om de skulle ha tålamod med mig. Men jag satte mig ner med var och en innan, tog en kaffe och försökte få en bild av vilka de var. Det kändes respektfullt, säger Victor Falk.

Barbro Edéus, 94, är en av de som Victor Falk har fotograferat.  Hon tackade ja till att vara med i projektet på en gång.

ANNONS

“Gamla människor kan gott visa upp sig”

– Jag tyckte det var ett bra förslag. Och det visade sig att det blev något väldigt bra. Gamla människor kan gott visa upp sig. Piffar man upp dem ser de riktigt vackra ut! säger Barbro Edéus till P4 Halland.

– Bara för att man är gammal är man inte ful, säger hon till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS