Det blir allt vanligare att pensionärer återvänder till sina gamla arbeten, och i synnerhet till sjukvården. – Vi behöver våra pensionärer och den erfarenhet och kompetens som de besitter, säger Landstingets HR-direktör.
Mest läst i kategorin
– Man känner sig inte som en pensionär längre när man kommer hit. Jag tycker det är roligt att komma ut och jobba, säger pensionären Britt Marie Rautila, 67, till Sveriges Radio.
Britt Marie hoppar ofta in och arbetar på sin gamla arbetsplats reumatologen vid Sunderby sjukhus i Norrbotten, och det finns många fler som henne.
LÄS MER: Pensionärer kan gå miste om stora summor pengar
Allt fler återvänder
För två år sedan återvände 436 pensionärer till sina gamla arbetsplatser, i fjol hade siffran stigit till 487 stycken. Och i år ser de pensionärer som rycker in på grund av personalbrist ut att bli ännu fler. Det visar siffror från landstinget.
– Vi behöver våra pensionärer och den erfarenhet och kompetens som de besitter. Vi är inne i en jättestor generationsväxling och därför är erfarna medarbetare jätteviktiga, säger Ulrika Sundquist som är HR-direktör vid landstinget.
LÄS MER: Allt fler pensionärer startar eget
Viktiga sista år
Britt-Marie Rautila drabbades av en stroke när hon var 58 år gammal, något som gjort att hon uppskattat de sista åren på arbetet extra mycket.
– Jag satt i bilen, körde till jobbet och upplevde en sådan lycka, att nu är jag på väg, jag är på väg in i livet igen. För på något vis var det som att jag trodde livet var slut. Så jag var så lycklig när jag kunde komma tillbaka, säger hon.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet