News55

Personal smetade starka kryddor på funktionsnedsatts fingrar

Artikelbild
En äldre man sitter i en rullstol i en korridor på Brommagårdens vård- och omsorgsboende i Bromma
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 29 aug. 2016Publicerad: 29 aug. 2016

För att förhindra den funktionsnedsatta mannen från att stoppa fingrarna i munnen smetade personalen in hans fingrar med stark kryddblandning. Nu har boendet lex Sarah-anmälts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av augusti inkom en lex Sarah-anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om övergrepp på ett gruppboende för funktionsnedsatta i Gislaveds kommun. För att förhindra en funktionsnedsatt man från att ha fingrarna i munnen ska personalen ha smetat in hans fingrar med sambal oelek – en mycket stark kryddblandning som enligt kommunens anmälan kan ha skapat obehag för mannen.

      LÄS MER: Vårdades i livets slutskede – hade intorkad avföring på kroppen och var blöt av urin

Personalen på boendet ska av samma anledning ha doppat den funktionsnedsattes fingrar i ättika och vinäger samt vid upprepade tillfällen lindat in fingrarna med plasthaklappar. I sin anmälan konstaterar kommunen att plasten kan ha inneburit en risk för mannen ifall bitar av den hamnat i hans hals eller mun.

Områdeschefen på gruppboendet har informerat personalen om att händelsen strider mot deras policy och förtydligat de rutiner som råder inom verksamheten.

      FLER NYHETER: För dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS