News55

Personalen väntade ett dygn med att skicka boende till sjukhus - dog av hjärnblödning

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 16 mars 2016Publicerad: 16 mars 2016

En person på ett äldreboende i Norrköping avled av en hjärnblödning efter ett fall. Först ett dygn efter fallet skickades den boende till sjukhus för vård. Nu Lex Maria-anmäls händelsen där man noterat flera allvarliga brister i hanteringen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på morgonen den 18 december i fjol som en person på ett äldreboende i Norrköping hittades på golvet i sitt rum efter vad som bedömdes vara ett epileptiskt anfall. Ingen vet hur länge personen hade varit liggande innan denne hittades av personalen.

Först mer än ett dygn senare skickades personen till sjukhus där hen efter två dygn avled till följd av hjärnblödning.

I utredningen av händelsen har det framkommit ett flertal allvarliga brister där personalen på boendet inte utfört sitt arbete i överenskommelse med vetenskap och beprövad erfarenhet för att kunna ge patienterna en omsorgsfull vård.

      LÄS MER: Man behandlad som döende på äldreboende: Dottern: “En ren skräckupplevelse”

Bland annat handlar det om brister vad gäller insamling av fakta kring akut försämrad patient, instruktioner och checklistor, samtal mellan läkare och personal, journaldokumentation och läkemedelshantering.

”En stor risk finns att liknande händelser kan inträffa igen med allvarliga konsekvenser för en enskild patient om inte identifierade bakomliggande orsaker åtgärdas”, skriver man bland annat i den Lex Maria-anmälan som nu gjorts.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS